NEMIRI & NESANICE: Evo, sada i Penava želi pravoslavnu crkvu. Svaka frakcija desnice želi imati po jednu!

Autor:

Robert Anic, Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Sabora Ante Sanader sprdaju se za Božić s pravoslavnim Srbima, njihovom kanonskom Crkvom i Hrvatskom biskupskom konferencijom

Stari vic kaže da papa ne zna tri stvari: koliko redova časnih sestara na svijetu ima, u čemu se sastoji franjevačko siromaštvo i što isusovac misli. Ovo bi valjalo „apdejtati“ jer je papa Franjo isusovac i zato što postoji još jedna važna nepoznanica: koliko projekata “Hrvatske pravoslavne Crkve” ganjaju frakcije hrvatske desnice? Jer, evo, i Domovinski pokret Ivana Penave uključio se u tu priču, pored već potrošenih i pomalo zaboravljenih inicijativa desno i desnije od HDZ-a te dviju koje navodno još postoje iako se o njima skoro pa ne govori (čini se da se i vatreni “hrvatski pravoslavac” novinar Marko Jurič umorio). Jedan projekt predvodi Bugarin Aleksandar Radoev Ivanov, a drugi predvodi Andrija Škulić zvani Bonifacije. Oba junaka pretendiraju na naslov “arhiepiskopa” odnosno “metropolita Hrvatske pravoslavne Crkve”. Vlast ih ne šljivi, oni se povremeno bune, godine prolaze, ali sada se dogodilo nešto novo i zato ova kolumna, ali s potrebnim kontekstom i novinarskom analizom, što nedostaje drugdje.

Medijima poznati vukovarski hrvatski branitelj i zatočenik srpskih logora Predrag Mišić zvani Peđa registrirao je godine 2022. – 13. svibnja u Vukovaru, pred odgovarajućim županijskim tijelom – Udrugu Hrvatski pravoslavni centar. Imaju i web stranicu i ništa osobito na njoj osim što navode da je “pristup moguć samo ukoliko (kandidat) slavi osnutak Republike Hrvatske, obilježja HOS-a, žrtvu Domovinskog rata, priznanje iste, poimanje agresora, prolivenu krv branitelja…” i tako dalje. U Statutu im stoji da je Udruga Hrvatski pravoslavni centar dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija, “koja svojim radom želi pomoći, pružiti potporu hrvatskim pravoslavnim vjernicima, podizati i unaprijediti vjeru kao i kvalitetu produhovljenog hrvatskih pravoslavnih vjernika…” Da žele stvoriti pravoslavnu crkvu, u Statutu se naslućuje u članku 4. gdje se među ciljevima navodi i “iniciranje izmjena i dopuna zakona u korist hrvatskih pravoslavaca u odnosu na srpske pravoslavne centre”. Što je Peđa sada ponovo objasnio novinaru Paštaru.

Nisu do sada imali ni sreće ni relevantnosti. Pokušali su i lani održati božićni prijem, u Zagrebu, ali je ispao fijasko: malo tko se odazvao i gotovo nitko nije to zapazio. No ove godine nije bilo tako. Isprsio se Ivan Penava, glavni gost i jedini koji je održao politički govor kada su se Peđini momci okupili u restoranu “Kamen” u Dicmu u subotu poslijepodne. Ne bismo možda ni to odmah saznali da tamo nije bio dopisnik Slobodne Dalmacije u Sinju i novinski veteran Toni Paštar, čiji se izvještaj našao u Slobodnoj (“U Dicmu se desnica okupila na proslavi pravoslavnog Božića. Okupio ju je Peđa koji planira odcjepljenje od Srpske Crkve”), ali i u Jutarnjem listu (“Na proslavi pravoslavnog Božića u Dicmu se okupila desnica, iza svega stoji Peđa koji želi odcjepljenje od Srpske Crkve”).

Zašto Dicmo? Kolegi Paštaru predsjednik Udruge reče ovako: “Odazvali su se svi koje sam pozvao. Ovo je domjenak povodom Badnjaka, ali i susret s dragim ljudima koji su cijelu godinu uz nas, uglavnom iz braniteljskih udruga. Naše su primarne zadaće promicanje Domovinskog rata, zaštita hrvatskih branitelja neovisno o vjeroispovijesti, narodnosti i nacionalnosti kao i pomaganje svim ljudima u potrebi te se ponosimo što je humanitarni rad ono što nas obilježava.” Naime, bili su tu i zaboravljeni braniteljski vođa, pukovnik i pravaš Mirko Čondić, borci nekadašnje 4. brigade, naravno i 126. brigade, zatim vlasnik hitlerovskih brčića pukovnik Marko Skejo i drugi veterani rata. Treba znati i da je u glasovitoj 126. sinjskoj brigadi HV-a bilo, podsjeća kolega Paštar, procentualno više Srba nego što ih je tada bilo u Cetinskom kraju. A i u selima općina Dicmo – Sušci (stari kraj) te Sičane (naselje) bilo je dosta Srba.

Elem, nije korektno zbog HOS-a i Skeje sve te ljude, pa ni Peđu, optuživati da žele uskrsnuće NDH (neki možda o tome sanjaju, to nije sporno), ali u restoranu nije bilo HOS-ovih insignija (osim na Skejinoj kravati) – bili su tu barjak Republike Hrvatske i zastava Udruge, koja zaista podsjeća na grb Pavelićeve Hrvatske pravoslavne Crkve, što je već viđena stvar i očito nije smetalo važnim gostima. Ova kolumna piše se zbog njih i zbog potrebe da Peđi i Penavi uskratimo muke oko budućnosti projekta. Jer te njihove zamišljene, unutar pet godina ostvarive, kako kažu, pravoslavne crkve koja bi se “odvojila od Srpske pravoslavne Crkve” – neće biti. Bez veze se trude. Pojasnit ću im.

Da bi nešto u pravoslavlju bilo “Crkvom” – evo, neka uče iz makedonskog iskustva jer je Makedonska pravoslavna Crkva, konačno, zahvaljujući patrijarhu Porfiriju i patrijarhu Bartolomeju, dobila autokefalnost – mora najprije imati vjernike, pa kler (a Peđa nema ni običnog ministranta oltara, a kamoli svećenstvo i monaštvo) i hijerarhiju, valjano postavljene vladike i još mnogo toga. Dakle, o čemu se tu radi? Ne bih želio odmah osuditi Peđu, koji je i humanitarac, nego valja raskrinkati Domovinski pokret i Penavu koji se u IX. izbornoj jedinici spremaju na ljuti boj s HDZ-om i osobito s Mostom. Penava se bori za svaki glas, pa makar i kroz priču o braniteljima pravoslavnima kao što je Peđa (“po nacionalnosti Hrvat, po narodnosti Srbin i pravoslavne vjeroispovijesti”), svaka njemu čast. Drugi problem tu su “visoki gosti”.

Jer ako predsjednik Zoran Milanović istodobno šalje izaslanika Orsata Miljenića, predstojnika svog ureda, na prijem vladike Kirila i SPC-a u Zagrebu (gdje sam ga uljudno pozdravio), a u Dicmo i generala Marijana Marekovića, te ako premijer Andrej Plenković dolazi na božićni prijem SNV-a i veselo okreće pogaču koju drži vladika Kirilo dok u Dicmo šalje Dinka Tandaru, izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a tamo bude i Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora (makar i kao izvidnik Penavinih radnji), onda tu više nema šale ni vica – to se vlast u Hrvatskoj sprda s pravoslavnim Srbima, njihovom kanonskom Crkvom i Hrvatskom biskupskom konferencijom. HBK je poručio, podsjećam, da oni koji se zauzimaju za osnivanje ‘’Hrvatske pravoslavne Crkve’’ polazeći od protusrpskih stavova i isključivosti prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, ‘’svode pitanje vjerske eklezijalne naravi na političko-nacionalnu razinu’’ i to ‘’nije prihvatljivo’’. Na znanje, gospon Penava, i sretno na izborima, a Peđu, njegovu žrtvu i druge branitelje ne zlorabite! Osim ako im je milo igrati u ovoj vašoj predizbornoj igrici.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.