NEMIRI & NESANICE: Bjelovarski biskup Vjekoslav Huzjak prešućuje vandaliziranje pravoslavne crkve

Autor:

Robert Anic, Damir Spehar/PIXSELL

Oni koji šaraju pravoslavnu crkvu i pozivaju se na ustaštvo dobro znaju da se prvi masovni zločin ustaša nad pravoslavnima dogodio baš kod Bjelovara, u Gudovcu

Na pročelju pravoslavne crkve Svete Trojice u Bjelovaru osvanula su u četvrtak ujutro, 20. prosinca, ustaška obilježja i znakovlje. Kako je javio daruvarski Moj portal, ustaško “U” (s križem), natpis “za dom spremni” i brojevi 14/88 koji su kao numerološka kombinacija u širokoj uporabi među neonacistima, zgranuli su Bjelovarčane. Na ustaške i nacističke grafite ispisane na bjelovarskoj pravoslavnoj crkvi u četvrtak ujutro reagiralo je bjelovarsko Vijeće srpske nacionalne manjine, prenosi portal Novosti. Po riječima predsjednika VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije Darka Karanovića, vijest o grafitima izazvala je šok u gradu. “Izražavamo tugu i žaljenje. Nepoznati počinitelj ili više njih noćas su hram išarali ustaškim i neonacističkim znakovljem te onom, sad već nebrojeno puta ponovljenom frazom ‘za dom spremni’. Zahvaljujemo gradonačelniku Hrebaku i dogradonačelniku Brajdiću koji su ovaj čin najoštrije osudili te brzoj reakciji bjelovarske policije. Također, hvala svim našim sugrađanima koji su svojim komentarima na društvenim mrežama pružili podršku parohu Stefanu Maksimoviću i bjelovarskim Srbima. Želimo napomenuti kako smatramo da ovi simboli mržnje nisu stav većinskog naroda”, rekao je Karanović.

U izjavi na Nacional paroh Maksimović je kazao da je zadovoljan brzom reakcijom policije, da su prema njemu vlasti bile izuzetno korektne (reagirali su i policija, i Grad, i Županija), da je gradonačelnik Dario Hrebak najavio da će Grad Bjelovar pokriti troškove sanacije vandalizma te da se za sada grafiti neće ukloniti jer je policijska istraga u tijeku. Upitan je li mu se javio bjelovarski biskup Vjekoslav Huzjak, paroh Maksimović nam je u petak u 11:15 kazao da ga biskup nije kontaktirao premda imaju, kako je kazao, korektne odnose, dapače, paroh se za Božić sprema na liturgijska slavlja kod katolika u katedrali.

Na stranici Bjelovarske biskupije nema reakcije na taj vandalski čin. U četvrtak, na dan kada je cijeli Bjelovar bio šokiran oskvrnućem, biskup Huzjak je objavio svoju božićnu poruku te su ga došli pozdraviti članovi klera. Biskup je kazao da je Crkva u Hrvatskoj obilježena svim onim izazovima koji se događaju i u svijetu. „Stoga je poslanje Crkve važno za ne samo za izgradnju nje same i duša ljudi, nego i za izgradnju društva u cjelini. Ako se prave vrijednosti unose u srca ljudi, onda će oni znati izgraditi takvo društvo“, naglasio je Huzjak. Ali ni riječi potpore parohu Maksimoviću ili pravoslavnim vjernicima nije kazao.

To ističem jer postoji i pozitivna praksa u zapadnoj Slavoniji. Naprimjer, kada je u rujnu 2021. polomljen mramorni križ u dvorištu parohije u Požegi, tamošnji biskup Antun Škvorčević odmah je pohodio požeškog paroha Dejana Šarića, ponudio pomoć i osudio čin. Žalosno je, dakle, da se biskup Huzjak oglušio na muku braće i sestara pravoslavaca. Možda ga ova kolumna nagne da barem za Božić nešto ipak kaže. Pogotovo jer paroh Maksimović tvrdi da se vandalizmi ponavljaju.

“Ovo nije prvi put da su grafiti takvih sadržaja ispisivani na crkvi. Lani su, dok je bio prijašnji svećenik, također ispisani veliki grafiti, a prije nekoliko mjeseci ispisano je nekoliko manjih”, rekao je Maksimović, najavivši da će zid crkve biti saniran i izrazivši nadu da će počinitelj biti uhvaćen.

Hram Svete Trojice najveća je crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, a dovršena je 1792., pojasnio nam je paroh Maksimović. Njegovu ljepotu dodatno naglašava ikonostas s ikonama najuglednijih hrvatskih slikara tog vremena: Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije i Ivana Tišova.

“Nažalost, ovo nije prvi put da se naš hram našao na meti vandala. Poticati mržnju u društvu na ovaj najprizemniji način nije samo bolesno, već i opasno”, istaknulo je gradsko Vijeće srpske nacionalne manjine. „Ovaj nemili događaj neće obeshrabriti naše Vijeće u njegovom glavnom zadatku, zaštiti i unapređenju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta Srba u Bjelovaru. Također, pružamo potpunu podršku parohu Maksimoviću u daljnjem radu. Srbi u Bjelovaru oduvijek žive život, a ne suživot i ne pristajemo na ništa manje od toga”, zaključuje se u izjavi VSNM-a.

Pojasnimo i sadržaj grafita 14/88. Broj 14 označava slogan od četrnaest riječi na engleskom jeziku “We must secure the existence of our people and a future for white children” (Moramo osigurati budućnost naših ljudi i budućnost za bijelu djecu) Davida Lanea, pripadnika rasističke organizacije The Order, dok broj 88 označava pozdrav “Heil Hitler”, jer je slovo H osmo u engleskoj abecedi. Taj broj pojavljuje se i na transparentima nekih navijača, Dinamovih, naprimjer.

Oni koji šaraju pravoslavnu crkvu i pozivaju se na ustaštvo jako dobro znaju da se prvi masovni zločin ustaša nad pravoslavnima dogodio baš kod Bjelovara, u Gudovcu, gdje je 18 dana nakon proglašenja NDH pobijeno skoro 200 seljana. Tog su dana u Gudovcu i okolnim selima ustaše pohapsile i brutalno ubile 195 osoba srpske nacionalnosti. Učinili su to pripadnici Seljačke zaštite, preobraćeni u ustašku postrojbu, po nalogu ustaškog pukovnika i zapovjednika nadzorne službe tog režima Eugena Dide Kvaternika. U više navrata na komemoracijama u Gudovcu predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin izrazio je zabrinutost što se ustaški pozdrav “za dom spremni” predstavlja malim zabludjelim domoljubljem. Svaki čovjek, ako je ikako normalan i dobronamjeran, mora osjećati nelagodu nad onime što se dogodilo u Bjelovaru. A osobito ako je katolički biskup.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Zdravko

prije 5 mjeseci

Cetnicki novinari lazete ustase su u godovcu streljali 200 srba iz osvete jer su srbi dva dana prije u mjestu donji moste poklali mjestane i trudnicama vadili djecu to nitko ne govori a ova pravoslavna crkva bila hrv oteta je od s pravoslavne crkve 1937g