NEMA NAM SPASA Stopa plodnosti globalno opada, raste samo u najsiromašnijim zemljama

Autor:

Pixabay

Prema zadnjem popisu stanovništva, broj novorođene djece u Hrvatskoj je 1,48 po ženi. U susjednoj je Srbiji, kao i u Južnoj Koreji,  čak i manji – 1,1. Sve nas to, kao i ostatak razvijenog svijeta, dovodi u ovisnost o otvorenoj imigraciji.

Stope fertiliteta u gotovo svim zemljama bit će preniske da bi održale razinu stanovništva do kraja stoljeća, a većina živorođene djece u svijetu rodit će se u siromašnijim zemljama.

Trend će dovesti do podjele na “baby boom” i “baby bust” diljem svijeta, s tim da će se procvat koncentrirati u zemljama s niskim prihodima koje su osjetljivije na ekonomske i političke nestabilnosti, izjavio je viši istraživač Stein Emil Vollset s Instituta za metriku zdravlja i Evaluation (IHME) Sveučilišta Washington u Seattleu.

Studija objavljena u časopisu The Lancet predviđa da će 155 od 204 zemlje i teritorija diljem svijeta, ili njih 76 posto, do 2050. godine imati stope plodnosti ispod razine zamjene stanovništva.

Istraživači procjenjuju da se do 2100. godine očekuje da će taj broj porasti na 198, odnosno 97 posto.

Sjever Hrvatske u deset godina izgubio 50.000 stanovnika

Predviđanja se temelje na anketama, popisima stanovništva i drugim izvorima podataka prikupljenih od 1950. do 2021. u okviru Studije o globalnom teretu bolesti, ozljeda i čimbenika rizika.

Do kraja stoljeća više od tri četvrtine živorođene djece rodit će se u zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom, pri čemu će ih više od polovice biti u subsaharskoj Africi, kažuu istraživači.

Podaci pokazuju da je globalna stopa plodnosti, odnosno prosječan broj rođenja po ženi, pala s oko petero djece u 1950. na 2,2 u 2021.

Do 2021. godine, 110 zemalja i teritorija, odnosno 54 posto, imalo je stope ispod razine zamjene stanovništva od 2,1 djeteta po ženi.

Studija naglašava posebno zabrinjavajući trend za zemlje poput Južne Koreje i Srbije, gdje je stopa plodnosti manja od 1,1 djeteta po ženi, što ih izlaže izazovima smanjenja radne snage.

Mnoge od zemalja s najmanje resursa “borit će se s pitanjem kako podržati najmlađu, najbrže rastuću populaciju na planetu u nekim od politički i ekonomski najnestabilnijih mjesta koja su pod dodatnim stresom zbog vrućine i opterećenosti zdravstvenog sustava”, rekao je Vollset.

Visoka stopa smrtnosti uzrokovana alkoholom u EU: Slovenci rekorderi, evo kako stoji Hrvatska

Dok pad stope plodnosti u zemljama s visokim dohotkom odražava više mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje žena, istraživači su istaknuli da taj trend ukazuje na hitnu potrebu za poboljšanjem pristupa suvremenoj kontracepciji i obrazovanju žena u drugim regijama.

Osim toga, “kad se stanovništvo gotovo svake zemlje bude smanjivalo, oslanjanje na otvorenu imigraciju postat će neophodno za održavanje gospodarskog rasta”, rekla je suautorica studije Natalia Bhattacharjee iz IHME-a.

Autori su napomenuli da su predviđanja ograničena količinom i kvalitetom prošlih podataka, posebno za razdoblje pandemije COVID-19 od 2020. do 2021. godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.