Sjever Hrvatske u deset godina izgubio 50.000 stanovnika

Autor:

16.10.2013., Centar grada, Varazdin - Tek rijetki gradjani na ulicu su izasli bez kisobrana, a upravo prvi obrt u Varazdinu bio je kisobranarna koju su osnovale obitelji Cepanec i Martinjak 1912. godine. rPhoto: Marko Jurinec/PIXSELL

Marko Jurinec/PIXSELL

Kad bi se ovoga trena zaustavilo iseljavanje iz Hrvatske, a stopa fertiliteta povećala s 1,5 na 2,1, tek 2090. godine zaustavio bi se pad stanovništva, piše u srijedu Večernji list.

Istaknuo je to dr. sc. Tomislav Belić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta na konferenciji “Demografija u fokusu: Istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva” jučer u Prelogu.

Analizirajući aktualnu demografsku sliku u Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, dr. Belić je istaknuo da se u desetak godina, između dva posljednja popisa stanovništva, u regiji Sjeverna Hrvatska broj stanovnika smanjio za 50.000 (oko 400.000 u cijeloj državi), s time da se 29.000 iselilo, a ostalo je rezultat negativnog prirodnog prirasta.

Regija Sjeverna Hrvatska ima oko pola milijuna stanovnika, a u samo jednoj jedinici lokalne samouprave od njih 110 zabilježen je porast ukupnog broja stanovnika u posljednjem desetljeću.

Riječ je o općini Orehovica u Međimurskoj županiji, prvoj u Hrvatskoj u kojoj je romska nacionalna manjina dobila, zasad nekonzumirano, pravo na dvojezične ploče jer čine više od 33 posto stanovništva.

Fertilitet u cijeloj Hrvatskoj značajno porastao

Međimurska županija ima stopu fertilitetu 1,76, što se često ističe kao najbolji rezultat u Hrvatskoj.

– No, sve ispod stope od 2,1 nije dobro. Ono čemu trebamo težiti je generacijska obnova. Tu stopu od 2,1 nismo u Hrvatskoj imali od 1968. godine, dakle više od pola stoljeća mi smo u generacijskom minusu – istaknuo je dr. Belić.

Zanimljivo je, dodao je, da je 2021. fertilitet u cijeloj Hrvatskoj značajno porastao, s 1,5 na 1,62.

– Čini se mala razlika, ali nije. No, već 2022. fertilitet je opet pao. Zašto je do toga došlo, to će se još morati istražiti – rekao je dr. Belić, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.