Nema mirenja Karamarka i Manolića

Saša Zinaja

Mirenje između prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i nekadašnjeg hrvatskog premijera Josipa Manolića propalo je jer se Karamarko nije pojavio pred Mirovnim vijećem u ponedjeljak popodne, kada je mirenje bilo zakazano. Karamarko je Manolića tužio zbog intervjua Nacionalu u kojem je rekao da je Karamarko bio doušnik Udbe, a zbog istog intervjua tužio je i tjednik Nacional. Iako je prvo ročište između Manolića i Karamarka na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu bilo održano još u siječnju, kada su stranke najprije upućene na Mirovno vijeće koje je trebalo riješiti spor u roku tri mjeseca, Karamarko je već jednom zatražio odgodu pred Mirovnim vijećem, a na ovom, drugom po redu ročištu, nije se ni pojavio. Umjesto njega pred Vijeće je izašla njegova odvjetnica Gordana Miljević.

Manolićev odvjetnik Željko Žganjer rekao je za Nacional da o detaljima ne smije govoriti, ali može reći da mirenje nije uspjelo te se postupak ponovno vraća na Općinski kazneni sud u Zagrebu, koji je stranke i uputio na mirenje. Kada će prvo ročište biti zakazano, to ponajviše ovisi o opterećenosti same sutkinje Ksenije Ive Despot.

Josip Manolić za Nacional je izjavio da ostaje kod svojih tvrdnji iznesenih u intervjuu te da za njega mirenje dolazi u obzir jedino ako Karamarko povuče tužbu. Još ranije Manolić je izjavio novinarima da ima dovoljno dokaza za obranu svojih teza te da će za svjedoke pozvati ljude koji su nekada radili u službi. Tomislav Karamarko je također rekao da će za svjedoke pozvati neke bivše djelatnike službe, i to one koji su ga operativno obrađivali, a koji su spremni na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe na njegov račun navodno lažne. No sudeći po činjenici da je već jednom tražio odgodu termina za mirenje, a da potom na isto ponovno nije došao, moglo bi se zaključiti da Karamarko koristi sve pravne mogućnosti kako bi se ovaj postupak što više otegnuo. Naime, Karamarko je i na prvi zakazani termin mogao poslati samo svoju odvjetnicu koja je u njegovo ime mogla reći da on ne prihvaća mirenje. No tada ne bi dobio dva mjeseca dodatnog vremena.

Komentiraj