[quote_box_center]

  • Središnje banke eurozone grčkim su bankama pozajmile 110 milijardi eura, izjavio je u ponedjeljak za medije guverner francuske središnje banke
  • “Trenutno smo na iznosu od 110 milijardi eura, u šest mjeseci više smo nego udvostručili financiranje za likvidnost”, kazao je francuski guverner

[/quote_box_center]

Središnje banke eurozone grčkim su bankama pozajmile 110 milijardi eura, izjavio je u ponedjeljak za medije guverner francuske središnje banke, upozoravajući da bi izlazak Atene iz eurozone bio traumatičan.

U razgovoru za francuski dnevni list Le Figaro, guverner Christian Noyer kazao je da je razina financiranja grčkog gospodarstva koju osigurava Eurosustav, monetarna vlast eurozone, daleko najviša u zoni primjene jedinstvene europske valute.

“Trenutno smo na iznosu od 110 milijardi eura, u šest mjeseci više smo nego udvostručili financiranje za likvidnost”, kazao je francuski guverner.

Iznos u sklopu programa kratkoročnog osiguranja likvidnosti značajno je porastao, dodao je Noyer, pozivajući Atenu da vrlo brzo iznese zaokruženi prijedlog reformi koji bi im omogućio da utvrde održivi ekonomski model.

Traumatičan ishod

Sve se više strahuje da bi Grčka, kojoj je hitno potrebno novo financiranje kako bi isplatila plaće krajem mjeseca i ispunila obveze prema kreditorima, mogla doći u situaciju da ne može pravovremeno izvršavati obveze po golemim dugovima i da bi mogla izaći iz eurozone, podsjeća AFP.

Takav bi ishod bio traumatičan, upozorio je francuski središnji bankar. “Šok bi uključivao rizike širih razmjera, a bilo bi pogođeno cjelokupno globalno gospodarstvo, što se u pravilu događa nakon snažnijih potresa. Najdramatičnije bi posljedice ipak trpjela Grčka, koju bi pogodila veća gospodarska kriza, a ne bi se riješili temeljni problemi vezani uz rast i nezaposlenost”, procjenjuje Noyer.

Grčka traži posljednju tranšu u iznosu 7,2 milijarde eura iz postojećeg programa zajmova, ali odbija stroge uvjete kreditora u vezi s reformama. Pregovori se nastavljaju, dodaje francuska novinska agencija.

Komentiraj