Neke udruge tvrde da Povorka ponosa ugrožava djecu. Odgovorila im dječja pravobraniteljica

Autor:

10.03.2023., Zagreb - U dvoristu Akademije likovnih umjetnosti predstavljen je mural street artista Borisa Bare posvecen izbjeglicama. Helenca Pirnat Dragicevic Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Boris Scitar/PIXSELL

“Iako pojedini prizori na Povorci ponosa možda nisu bili primjereni za djecu, ona nisu bila direktno ugrožena, niti su time nužno prekršena njihova prava”, rekla je u utorak pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, nakon što su dvije udruge tražile njezino očitovanje.

Od roditelja se očekuje da budu uz dijete u doživljaju i interpretaciji raznih prizora kojima mogu svjedočiti, a koji moguće nisu primjereni djeci”,  rekla je Hini Pirnat Dragičević, nakon što su udruge Hrvatska mati i Hrvatsko bilo zatražile njezino očitovanje zbog “izlaganje djece eksplicitnim seksualnim sadržajima” na ovogodišnjem Zagreb Prideu.

Uključivanje djece u aktivnosti koje su nekoj obitelji važne je roditeljska odgovornost, smatra pravobraniteljica.

No, “ukoliko u takvim aktivnostima nema izravne ugroze ili opasnosti za djecu, poput nasilja i zanemarivanja sigurnosti ili zdravlja, ne može se reći da se time krše prava djece”, kazala je.

Iako roditelji imaju pravo prosvjedovati, javno izraziti svoje mišljenje i zalagati se za zaštitu svojih interesa, “općenito ne preporučamo da u sve takve aktivnosti uključuju djecu jer to nije uvijek u najboljem interesu djeteta”, napominje Pirnat Dragičević.

Važna poruka

S druge strane, ističe pravobraniteljica, Povorka ponosa može poslati mladima važnu poruku o diskriminaciji i nasilju nad LGBT osobama kao neprihvatljivom ponašanju i povredi ljudskih prava.

Smatra da je jako važno pomoći djeci i mladima da razumiju raznolikost ljudskih odnosa te raznolikost životnih zajednica i obitelji u kojima danas djeca odrastaju.

“U kontaktima s djecom doznajemo da ih tema položaja LGBT osoba u društvu zanima, ali su svjesni da odrasli o njoj radije šute. Upravo ta šutnja i prikrivanje mogu biti izvor drugih kršenja prava djece i mladih”, naglasila je.

Tolerancija se uči

S obzirom da se nitko ne rađa kao tolerantna ili netolerantna osoba, tolerancija je nešto što se uči, a njezinom razvoju doprinose empatija, moralne vrijednosti i poštovanje različitosti, tvrdi Pirnat Dragičević.

Govoreći o sadržajima na Zagreb Prideu koji “štetno utječu na psihoseksualni razvoj djece”, Herman Vukušić iz Hrvatskog bila istaknuo je nepoznatu osobu odjevenu u predmet skrojen od paketića prezervativa crvene boje, koja nije na sebi imala donje rublje.

“Djeca ispod 15 godina, kao granične dobi za dozvoljeni seksualni pristanak u Hrvatskoj, nikako ne bi smjela biti izlagana hiperseksualnim sadržajima, bilo da se radi o LGBT Prideu, biblijskim ljubavnim pričama ili Hodu za život”, rekao je ranije Vukušić u izjavi za medije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.