EPA/RJ SANGOSTI

NEĆE SE ŽALITI NA PRESUDU Ubojici iz kina Jamesu Holmesu doživotni zatvor

James Holmes, osuđen za ubojstvo 12 ljudi i ranjavanje još 70 osoba u kinu u američkoj saveznoj državi Colorado, osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, javljaju američki mediji. Ukupno je dobio 12 doživotnih kazni i 3318 godina zatvora. Ranije ovog mjeseca, porotnici su odlučili Holmesa ne osuditi na smrnu kaznu.

Njegovi su odvjetnici tvrdili kako je bivši student neuroznanosti u vrijeme pucnjave bio mentalno bolestan te da zato ne bi trebao biti pogubljen. Napad se dogodio u srpnju 2012. godine, a preživjeli su kritizirali odluku porote.

“Nakana je suda da okrivljenik više nikada ne kroči u slobodno društvo (…) Ako je ikada postojao slučaj koji je nalagao maksimalnu kaznu, onda je to ovaj. Okrivljenik ne zaslužuje nikakvu sućut”, rekao je sudac Carlos Samour Jr.

 

  • Napad se dogodio 20. srpnja 2012. godine, kada je Holmes upao na kino projekciju filma “Batman: The Dark Knight Rises” naoružan sa poluauomatskom puškom, sačmaricom i pištoljem. Na glavi je imao i kacigu, gas masku te je stavio neprobojni prsluk. U dvoranu je bacio dimnu bombu te pucao po svima koji su pokušali pobjeći.

 

Tužitelj je tvrio kako je napad Holmes očito dobro smislio, te je mjesecima skupljao oružje. Na vrata svog stana čak je montirao ‘zamke’ koje bi ubile svakoga tko bi pokušao ući u stan. Obrana je u utorak najavila kako se njihov klijent neće žaliti na presudu.

Komentiraj