Ne kradite bogu dane, povećajte produktivnost u par koraka

Autor:

Pixabay

Produktivnost se vježba kao i sve ostalo. Bitno je biti iskren sa sobom, osvijestiti svoje slabe točke i poraditi na njima

Loš je osjećaj leći navečer u krevet sa spoznajom da apsolutno ništa od planiranog tog dana nismo napravili. A ima takvih dana… I u redu je ako su iznimka, ponekad se čovjek treba odmoriti, ponekad jednostavno nema ni volje ni energije biti produktivan. No, što ako iz dana u dan odgađamo stvari, razvlačimo zadatke i samo se vucaramo od točke A do točke B, usta punih planova koji se rasprše zrakom nakon što ih izgovorimo? Tada je to već problem koji bi trebalo rješavati sa stručnom osobom, porazgovarati s psihologom.

U pozadini mogu biti ozbiljnije stvari od obične lijenosti. Primjerice, opsesivno kompulzivni poremećaj, depresija ili ADHD. No, ako ništa od toga nije slučaj i ustvari smo samo lijeni, produktivnost se trenira, podiže joj se kondicija kao i u trčanju, učenju, samodisciplini.

U nastavku vam otkrivamo nekoliko načina kako ćete podići produktivnost, ostvariti što više onog što zacrtate i biti zadovoljni sobom. To je, složit ćete se s nama, sjajan osjećaj.

Naučite reći NE

Želite li gospodariti svojim vremenom, bitno je znati postaviti granice. U suprotnom, robovat ćete tuđim potrebama, željama i hirovima i imati osjećaj da ste uvijek zauzeti, rastrgani na stotinu strana. To je, nedvojbeno, frustrirajuće i demotivira. No, nitko drugi osim vas samih nije kriv za to. Kad počnete poštovati sebe i svoje vrijeme, potrudit ćete se reći NE svemu onom što ne smatrate bitnim. To se NE vježba. Počnite s malim stvarima – recite NE teleprodaji koja vas zove u nedoba, službenici na šalteru u banci koja vam nudi kreditne kartice i dozvoljene minuse, poznanici s kojom vam se ne ide na kavu, prijateljici koja od vas posuđuje, ali nikad ne vraća novac, partneru koji vas ne poštuje…

Meditirajte

Meditacija pomaže jačanju koncentracije, stavljanja fokusa na ono što vam je bitno, potiče kreativnost, smiruje vas i na taj način čini da ste produktivniji. Meditacija mogu biti i jednostavne tehnike disanja koje će vam pomoći da prebacite fokus s onog izvanjskog na sebe, laički rečeno “zbrojite se” i u konačnici “uzdate u se i u svoje kljuse”.

Dan počinite večer prije

Jedna od tajni uspješnih ljudi je i ona da u dan kreću s točno definiranim rasporedom. Ne sastavljaju ga u devet sati, nakon što popiju kavu, već večer prije. Zapišite si sve zadatke koje morate obaviti idućeg dana. Navodite ih do najvažnijeg ili najtežeg do onog najmanje važnog i tim redom ih nastojte izvršavati. Svaki odrađeni zadatak prekrižite. Dobar je osjećaj, a time i motivacija za dalje.
Ne odlazite na spavanje, a da nemate plan za idući dan.

Ometanja svedite na minimum

U današnje vrijeme kada su notifikacije sastavni dio života i neprestano negdje nešto “zvrcka”, teško se koncentrirati. Stoga, isključite obavijesti e-pošte dok radite i isključite notifikacije za društvene mreže. Radite li na računalu, odjavite se s Facebooka, Instagrama i ostalih mreža na kojima ste aktivni, kako ne biste došli u iskušenje da “samo malo skrolate”. Znate jako dobro da to nikada nije pet do deset minuta, već minimalno pola sata pa i puno više. Također, možete odrediti jedan ili dva dana u tjednu nesmetanog rada, odnosno u te dane ne zakazivati sastanke ni obavljati poslovne telefonske pozive.

Počnete li već danas s primjenom ovih savjeta, do kraja tjedna vidjet ćete pozitivne pomake.

‘Rad od kuće sve je učestaliji, iako zaostajemo za EU-om’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.