Navijači Hull Cityja odahnuli, omraženi Assem Allam je prodao klub, Acun Ilicali je novi vlasnik

Hull City, trenutno 19-plasirani klub u poretku engleskog Championshipa, ima novog vlasnika. Turski biznismen Acun Ilicali za 30 milijuna funti kupio je klub od, među navijačima nepopularnog, Egipćanina Assema Allama koji je vodio Hull u zadnjih 11 godina.

Acun Ilicali  (52) je bivši sportski novinar a danas vlasnik turskih TV postaja TV8 i TV8.5, turske digitalne platforme Exxen i produkcijskih tvrtki u više država. Kao prva dva cilja Ilicali je označio ostanak u Championshipu ove i ulazak u Premier ligu sljedeće sezone. Postoje naznake da će Ilicali ući u suradnju s Fenerbahceom u sklopu koje bi na MKM stadion trebali doći veznjaci Miha Zajc i Irfan Kahveci te napadač Allahyar Sayyadmanesh.

Prethodni vlasnik Allam je vodio Hull City kroz velike uspone i padove, kupio je financijskim problemima opterećeni klub u prosincu 2010. za jednu funtu uz obavezu ulaganja od 30 milijuna funti. Od 2013. godine Hull je dva puta ulazio u Premier ligu, 2014. su izgubili od Arsenala 3-2 u produžetku finala FA kupa a prošle godine klub je bio član treće lige u kojoj nije bio od sezone 2004/05. Osim zbog nekonzistentnih rezultata i činjenice da je klub uglavnom redovno odmah ispadao nakon svakog ulaska u Premier ligu, Allam je s navijačima bio u konstantnom sukobu još od 2013. kad je poželio promijeniti ime kluba u Hull Tigers, a sve je intenzivirano kad je 2016. odlučio poskupiti cijene ulaznica.

U vrijeme Allamove vladavine kluba Hull je napravio puno zapaženih izlaznih transfera: Andy Robertson je za 9 milijuna eura prodan u Liverpool, Harry Maguire za 13.7 milijuna u Leicester, Jarrod Bowen za 21.3 milijuna u West Ham, Sam Clucas za 16.3 milijuna u Swansea, Robert Snodgrass za 12 milijuna u West Ham, Jake Livermoore za 11.5 milijuna u WBA, Robbie Brady za 10 milijuna u Norwich, Shane Long u Southampton za 14.9 milijuna… Istovremeno, klub je napravio tek dva ulazna transfera veća od 10 milijuna eura:  Ryan Mason je za 15.4 milijuna kupljen od Tottenhama i Abel Hernandez iz Palerma za 12 milijuna.

Komentiraj