Saša Zinaja

Nastup pijanista Aljoše Jurinića na Dan Lisinskog

Hrvatski virtuoz na klaviru Aljoša Jurinić 28. prosinca nastupit će u Dvorani Lisinski u povodu 45. godišnjice osnutka Dvorane. Pobjedom na pijanističkom natjecanju „Robert Schumann“ 2012. Aljoši Juriniću počela je međunarodna karijera koja ga je odvela na nastupe u svjetske metropole i na niz festivala od Milana, Bruxellesa do Beča i Tokija. Za svoja postignuća dobio je i Nagradu za mlade umjetnike Ivo Vuljević, Godišnju nagradu Nazor, Nagradu Milka Trnina. U glazbenom svijetu Jurinića se smatra umjetnikom koji je uspio ostati autentičan i „svoj“. Jurinić za sebe kaže da je vrlo pedantan i poštuje notni zapis, a da komentari o autentičnosti proizlaze upravo iz toga što uvijek temeljito prouči glazbeno djelo i svoju osobnost gradi na njegovu poštivanju.

„Visoka umjetnost ima posebne vrijednosti i zahtijeva višu razinu razumijevanja, truda i posvećivanja“, rekao je Jurinić.

Na njegovu putu prema uspjehu uvelike su mu pomogli profesori, poput Jasne Rebe i Rubena Dalibaltayana. Profesor, osim što je učitelj, odgajatelj je i pedagog te uz roditelje najvažnija figura u umjetničkom i osobnom razvoju. Jurinić i danas, kao profesionalac, ima u Weimaru vlastitog mentora, profesora i pijanista Grigorija Gruzmana. Za 2019. godinu priprema, među ostalim, svoj prvi nastup u Parizu, potom turneju po Japanu i Kini, a između nastupa predstoji mu koncert s orkestrom kako bi svoje formalno glazbeno obrazovanje dovršio koncertnom diplomom.

Nakon koncerta Aljoše Jurinića, proslava Dana dvorane nastavlja se 29. prosinca glazbenim spektaklom kojim će dirigirati Ivo Lipanović i sudjelovati 200 vrhunskih glazbenika koji će izvoditi najzanimljivija djela iz svih dijelova svijeta. Istoga dana u predvorju Velike dvorane održat će se ples za posjetitelje, a trećega dana proslave tradicionalni Filharmonijski bal u organizaciji Zagrebačke filharmonije.

Komentiraj

Source:IGOR JURDANA