U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava započeo je u srijedu još jedan krug pregovora Vladinog i tima sindikata državnih službi o isplati povećanja osnovice plaća slijedom rasta BDP-a, sukladno sporazumu iz 2009. godine.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša je uoči početka pregovora, govoreći o očekivanjima, izjavio novinarima “kako moraju dobiti 6-postotno povećanje na ovaj ili onaj način”.

“Možemo li to dobiti sudskim tužbama na duže razdoblje, o tome smo imali vrlo široku raspravu na sindikalnim tijelima i ima različitih razmišljanja. Kada razgovaraju socijalni partneri izgleda da je najbolje kada nitko nije sasvim zadovoljan. Možda nećemo ni mi biti potpuno zadovoljni, a ni Vladina strana zbog potrebe fiskalne stabilnosti proračuna”, kazao je Pleša.

“Vidjet ćemo što će danas biti, hoćemo li dobiti povećanje od 1. siječnja 2017. ili u više rata, no članstvo sindikata inzistira na isplati šest posto i pokušat ćemo doći do dogovora”, dodao je.

Upitan jesu li osim tužbi spremni i na sindikalne prosvjede, Pleša je odgovorio kako je to zadnja opcija, ali nije isključena.

Na isto pitanje predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je kako “dolazi Božić i da bi mogle biti gužve od Bajakova do Spielfelda”.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izrazio je, ipak, uvjerenje da će dogovor danas biti postignut.

Neslužbeno se doznaje da bi Vlada sindikatima mogla ponuditi isplatu u tri rate, odnosno u siječnju, kolovozu i prosincu iduće godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.