Nastavlja se ljetna sezona Riječkog simfonijskog orkestra u HNK Ivana pl. Zajca

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Ljetni program Riječkog simfonijskog orkestra nastavlja se dvjema izvedbama koncerta ‘Iz Novoga svijeta’ u HNK Ivana pl. Zajca.

Riječkim orkestrom će po prvi puta u četvrtak i petak, 2. i 3. srpnja, s početkom u 21 sat, ravnati mladi maestro Valentin Egel, prošlogodišnji pobjednik Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić u Zagrebu.

Iste je godine bio i laureatom Natjecanja svih njemačkih muzičkih akademija te Dirigentskog natjecanja Radijskog simfonijskog orkestra Leipzig, a uvršten je na popis “dirigenti sutrašnjice” Njemačkog foruma dirigenata. Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji Franz Liszt u Weimaru u Njemačkoj i u Bloomingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. S obzirom na to da potječe iz glazbene obitelji, bavio se glazbom od najranije dobi – klavir, violina i Dječački zbor katedrale u Freiburgu.

Ravnao je orkestrima kao što su Radijski simonijski orkestar iz Leipziga, Filharmonija BBC-ja Manchester, Državna filharmonija Nürnberg, Berlinska filharmonija, Bugarski komorni orkestar, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i dr. Između ostalih, radio je sa solistima kao što su Bruno Delepelaire, Fabrice Millischer i Reinhold Friedrich.

Na programu koncerta će se naći dvije devete simfonije: Deveta simfonija Wolfganga Amadeusa Mozarta i, naravno, Deveta simfonija Antonina Dvořáka, glasovita ‘Iz Novoga svijeta’.

Riječ je o remek-djelu što ga je slavni češki skladatelj napisao za boravka u Americi. Naime, kada je Dvořaku bilo pedeset godina, američka milijunašica Jeannette Thurber željela je unaprijediti glazbenu kulturu u svojoj domovini, pa je osnovala konzervatorij koji je morao početi s radom, a bez velikog imena na mjestu direktora, to se nije moglo ostvariti. Tražilo se veliko, poznato i ugledno skladateljsko ime u Europi, a izbor je pao na Antonina Dvořaka.

Gospođa Thurber nije željela samo direktora nego i skladatelja, koji će stvoriti američku nacionalnu glazbu. Dvořak je ispunio ne samo njezina, nego i očekivanja ostalih Amerikanaca, mnogo više nego što su se mogli i nadati. Na čudesan način Dvořak je uklopio napjeve Afroamerikanaca i Indijanaca uz mnoge elemente slavenske glazbene ostavštine i stvorio je prvu američku nacionalnu simfoniju, čiji je uspjeh bio senzacionalan.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner