NASILNE PRIJETNJE: Politico se raspisao o ‘valu napada’ pristaša DP-a na novinare u Hrvatskoj

Autor:

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Novinari u Hrvatskoj suočeni su s “valom napada” i “nasilnih prijetnji” pristaša krajnje desne stranke koja je upravo osvojila vlast u novoj koalicijskoj vladi, objavio je u utorak utjecajni politički portal politico.eu.

Napominjući kako Domovinski pokret “prijeti gašenjem” tjednika Novosti, koji zovu “jednima od glavnih hrvatskih neovisnih novina”, politico.eu dodaje kako stranka “planira suzbiti ‘nedomoljubno’ ponašanje novinara u drugim medijima”.

“Našli smo se u situaciji da se naše kolege proglašavaju državnim neprijateljima”, prenio je politico riječi predsjednika HND-a Hrvoja Zovka s konferencije za novinare u utorak, na kojoj je HND upozorio na “val gnjusnih prijetnji” novinarima, uključujući prijetnje smrću i prijetnje napadima, koje istražuje policija.

DESNIČARSKA HISTERIJA Zovko: Zaprimili smo odvratne, gnjusne prijetnje. Danas su na udaru Novosti, a sutra…

“Ponašanje Domovinskog pokreta trebalo bi zabrinuti gospodina Plenkovića jer su mu sada koalicijski partneri”, rekao je Zovko.

Politico piše kako su “Domovinskom pokretu poseban su trn u oku Novosti, tjednik poznat po istraživačkom novinarstvu i praćenju krajnje desnice”. “List djeluje kroz jedinstvenu shemu financiranja: službeno, to su novine srpske manjine u Hrvatskoj i ne podliježu komercijalnim interesima ili reklamnim pritiscima. Umjesto toga, financiraju se iz hrvatskog državnog proračuna“.

No “zbog toga su još više na udaru nacionalista, koji zamjeraju da su ti novinari tobože plaćeni iz hrvatskog proračuna da kritiziraju državu”, piše politico.eu, dodajući da su “nacionalisti u koalicijskim pregovorima tražili ukidanje financiranje Novosti te da ih se ‘prepusti slobodnom tržištu'”.

‘OVO JE KRAJNJE OZBILJNO’ Europski novinari osuđuju pozive DP-a na prestanak financiranja Novosti

Napade na novinare osudila je Europska federacija novinara, ocijenivši da bi prihvaćanje zahtjeva Domovinskog pokreta predstavljalo “ozbiljno kršenje vladavine prava i Ustava”, prenio je politico riječi predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Europske federacije novinara (EFJ) Maje Sever.

Politico.eu podsjeća kako je “Plenković, koji se proslavio kao zastupnik u Europskom parlamentu u Bruxellesu prije nego što je postao premijer 2016., uvelike držao Hrvatsku podalje od utjecaja neliberalnih susjeda poput Mađarske ili Srbije”. No, “smanjenje slobode medija u njegovom mandatu moglo bi za njega predstavljati problem“, jer se “šuška da je u krugu za visoku funkciju u srcu EU zakonodavstva u Bruxellesu – čak i kao nasljednik predsjednice Komisije Ursule von der Leyen“.

HND ‘Crveni Kmeri iz Domovinskog pokreta žele nas zastrašiti, a cijelo društvo šuti’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.