Bivši britanski premijer David Cameron rekao je u ponedjeljak da se povlači s mjesta zastupnika u parlamentu i završava političku karijeru nakon poraza u lipnju kada su birači glasali za izlazak zemlje iz Europske unije unatoč njegovoj kampanji za ostanak.

Cameron (49), koji je vladu preuzeo 2010., rekao je da je obavijestio premijerku Theresu May o svojoj odluci čime će prestati zastupati svoju izbornu jedinicu Witney u Oxfordshire.

“O tome sam dugo i naporno razmišljao ljetos i odlučio sam da je ispravno da se povučem”, rekao je.

Cameron je objasnio da ne želi biti zastupnik, kao bivši premijer koji će skretati pozornost s osobe danas vodi državu.

Cameron je ostavku podnio 24. lipnja pošto se 52 posto Britanaca oglušilo o njegove pozive da glasaju za ostanak u EU. Obrazložio je tada da je zemlji potrebno “svježe vodstvo” koje će ispregovarati uvjete za izlazak Britanije iz EU (Brexit).

Premijerka May distancirala se od nekih politika koje je provodio Cameron, primjerice politici obrazovanja, a on je rekao da je podržava.

“Podržavam ono što ona čini (…) Imat ću vlastita stajališta o različitim pitanjima. O tome se zapravo radi”, rekao je bivši premijer koji je od 2001. zastupao svoju izbornu jedinicu i čelnik konzervativne stranke postao 2005., te premijer 2010.

Komentiraj