Namirnica budućnosti: Ekološki uzgoj algi za prehrambene namjene sve je rašireniji

Autor:

Screenshot YouTube

Države koje imaju izlaz na Sjeverno more vrlo su svjesne da iskorištavanje resursa i potencijala može riješiti pitanja opskrbe lokalnih zajednica održivom energijom, a to se odnosi i na prehranu.

Alge su vjerojatno najpoznatija među brojnim ekološkim namirnicama, koje mogu na još široj razini služiti u prehrambenoj industriji.

Puno se priča o hranjivosti algi, podvodnih biljaka, morskih trava, koje obiluju bjelančevinama i mogu služiti kao hrana za ljude ili životinje.

Jedan pilot projekt u belgijskom gradu Oostendeu, koji vodi Sveučilište u Gentu naglašava da je potrebno dalje eksperimentirati s algama, koje su sigurno namirnica budućnosti.

Stručnjaci u istraživačkoj stanici prate razmnožavanje i životni ciklus algi. Ističe se da bi neke lokalne vrste trebale biti uzgajane u prirodnom okruženju, jer su pokazale dobra svojstva te bi ih se moglo u većoj mjeri koristiti za prehranu, u kozmetičkoj ili industriji lijekova.

Brojni startupovi se već bave uzgojem i preradom algi, a potencijal je mnogo veći, uzimajući u obzir održiv uzgoj, poslovanje i proizvodnju hrane.

OZNAKE: alge, sjeverno more

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.