Nakon više od desetljeća arheološki tim istražuje špilju Vindiju

Autor:

06.05.2010., Donja Voca - Spilja Vindija u Donjoj Voci. rPhoto: Marko Jurinec/PIXSELL

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Nakon više od desetljeća arheološki tim istražuje špilju Vindiju. To vrijedno nalazište česta je tema stručnih svjetskih znanstvenih časopisa.

Prošlo je gotovo pola stoljeća od kad su u špilji Vindiji kod Donje Voće pronađeni jedni od najbolje sačuvanih ostataka neandertalaca na svijetu stari desetak tisuća godina.

“Ravnamo dio profila koji je dosta potkopan i koji je ugrožen. To radimo po svim pravilima arheološke struke. Pratimo promjene u naslagama i odvajamo sve relevantne nalaze na koje dođemo”, kazuje Marko Banda, Filozofski fakultet u Zagrebu.

Godinama je, nažalost, špilja devastirana. A upravo zahvaljujući otkrićima iz Vindije švedski je znanstvenik Svante Paabo primio Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju.

“Trenutno je veliki interes za Vindiju i popunjava stupce svih svjetskih novina da je upravo ovdje po prvi puta uspješno izoliran cjelovit genom neandertalaca, što je za mnoge znanstvenike, ali i za javnost bilo veliko iznenađenje jer pokazuje da svi mi stanovnici Euroazije danas nosimo genetički dio neandertalaca”, govori Ivor Janković, Institut za antropologiju.

Stručnjaci nježno skidaju profile sedimenata – oni su poput vremenskog stroja – pokazuju klimu, geološke promjene tijekom povijesti.

“Tijekom cijelog studija slušamo i čitamo o lokalitetu i sad je prekrasno iskopavati i istraživati s ovim voditeljima”, rekla je Katarina Lukač, apsolventica arheologije.

“Znanost napreduje i danas imamo nove metode kojima se napredovalo u odnosu prije 50 godina kada su ovakva zadnja istraživanja izvršena. Danas možemo dobiti puno preciznije informacije”, govori Janković.

Vindija će za nekoliko godina postati i prezentacijski centar. Uredit će se šetnice, edukacijski punktovi.

“Nakon istraživanja ide stavljanje zaštitne ograde, unutrašnje planiranje, postavljanje platoa, i konačni dio je interpretacijski centar”, naglasila je Sanja Kočet, načelnica Donje Voće.

Trenutačno je prioritet znanstvena analiza koja će uskoro donijeti nove informacije o životu “pračovjeka” na ovim prostorima, javlja HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.