NAKON TEKSTA U NACIONALU I SJEDNICE UPRAVNOG VIJEĆA Jasminka Poklečki vratila gratis ulaz umjetnicima

Autor:

Nakon što je prošlog tjedna u Nacionalu objavljen tekst o tome da ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu Jasminka Poklečki za izložbu francuskog kipara Augustea Rodina naplaćuje ulaznice kolegama kustosima, povjesničarima umjetnosti, muzealcima, likovnim kritičarima, učenicima Primijenjene škole za umjetnost i dizajn te studentima povijesti umjetnosti i likovnih akademija, prošle srijede ujutro na internetskoj stranici Umjetničkog paviljona objavljen je novi cjenik po kojemu svi oni imaju besplatan ulaz. Podršku tomu dali su istaknuti hrvatski povjesničari umjetnosti, kustosi i muzealci, predsjednici krovnih institucija, poput Zvonka Makovića (DPUH), Branka Franceschija (AICA), Josipa Zankija (HDLU), Ivane Bakal (ULUPUH), Miroslava Gašparovića (MUO; DMRH) i Višnje Zgage (MDC, ICOM).

U cijelom svijetu je praksa prema međunarodnim konvencijama strukovnih umjetničkih društava i udruženja da se pripadnici tih profesija besplatno puštaju u galerije i muzeje jer tako ostvaruju dodatnu edukaciju, pri čemu se zanemaruje komercijalni profit muzejskih ustanova i pratećih izložbenih projekata, bez obzira na to koliko su skupi za proračun jednog grada ili države. Nacional neslužbeno doznaje da je ravnateljicu Jasminku Poklečki već u svibnju ove godine Upravno vijeće upozorilo da ne naplaćuje ulaznice svojim kolegama umjetnicima i kustosima za izložbu Augustea Rodina, ali ona se oglušila na njihovu preporuku, smatrajući da prema neslužbenom savjetu iz Grada Zagreba, mora naplatom ulaznica popuniti rupe u proračunu zbog skupe izložbe.

U subotu, 12. rujna, ponovno se sastalo Upravno vijeće Umjetničkog paviljona i ravnateljici je bilo izričito rečeno da mora za strukovna društva i udruženja vratiti gratis ulaznice jer je struka revoltirana i šokirana takvom odlukom te da ona ruši ugled te institucije i izložbe, uz to što učenici i studenti moraju plaćati ulaz.

Redakcija Nacionala do zaključenja prošlog broja nije znala za odluke Upravnog vijeća niti su njegovi članovi imali informacije o tekstu koji se pripremao, no neupitno je da je koordiniranom akcijom i pritiskom Upravnog vijeća i redakcije Nacionala u srijedu ujutro ravnateljica Jasminka Poklečki morala vratiti gratis ulaznice kao dobru i pristojnu međunarodnu kolegijalnu praksu te institucije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)