Nakon prvog odrona na Jakuševcu: Objavljen zapisnik Inspektorata

Autor:

17.08.2023., Zagreb - Odlagaliste otpada Jakusevec. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Jutros se dogodio novi odron smeća na Jakuševcu, drugi u manje od mjesec dana, u kojem je stradao radnik koji je ostao bez ruke.

Prvi se dogodio 11. studenog ove godine, a Jutarnji je u posjedu zapisnika Državnog inspektorata koji je tada proveo nenajavljeni nadzor odlagališta smeća.

Inspektorat utvrdio da je pri prvom odronu bilo smeća koje tamo nije smjelo biti

U sklopu toga u laboratoriju je provedena i karakterizacija zatečenog otpada te je utvrđena veća količina biootpada i otpada s groblja koji se ondje zapravo ne bi trebalo odlagati.

“…navedeni uzorci su uzeti s dvije nove hrpe/pošiljke prikupljenog otpada, a koje vizualno po svom sastavu nisu odgovarale miješanom komunalnom otpadu ključnog broja već biootpadu i otpadu s groblja. Zatečena količina predmetnog otpada je cca 30 kubika…”, navodi se u zapisniku DIRH-a.

Jutarnji list je došao u posjed zapisnika od 20. studenog ove godine, a koji je izvršio inspektor Državnog inspektorata “temeljem više zaprimljenih predstavki 11. studenog 2023. godine”.

Dodatna erozija

“U predstavkama se navodilo da se s prostora nadziranog odlagališta istočnim dijelom Novog Zagreba šire teški i neugodni mirisi…”, stoji u zapisniku.

Naime, 17. studenog Inspektorat je zaprimio Izvještaj o stanju odlagališta nakon urušavanja, kojim je inspekcija obaviještena da je istoga dana došlo do dodatne erozije, a da je sve uzrokovano oborinama. Međutim, u laboratoriju je naknadno utvrđena karakterizacija otpada te je utvrđeno da se radilo o biootpadu i otpadu s groblja.

U zapisniku stoji i izjava predstavnika nadzirane osobe koji je kazao:

“Vezano uz zatečeni biootpad i otpad s groblja, isti je greškom dovezen na odlagalište te je po utvrđenju da ne odgovara miješanom komunalnom otpadu, jedna pošiljka biootpada vraćena pošiljatelju, za što predočavamo vagarinku i Zapisnik o odbijanju preuzimanja dostavljenog otpada. Ostali otpad je u fazi vraćanja pošiljatelju te se ovog trenutka čeka prijevoz kako bi i njega vratili. Po obavljanju vraćanja ćemo dostaviti preslike dokumentacije”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.