Pixabay

Nakon pet mjeseci rasta pala zaposlenost

Broj ukupno zaposlenih osoba u Hrvatskoj u kolovozu je u odnosu na srpanj pao za 0,2 posto, čime je prekinut niz od pet uzastopnih mjeseci u kojima je zaposlenost na mjesečnoj razini rasla, pokazuju podaci koje je u srijedu objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema privremenim podacima DZS-a, u Hrvatskoj je krajem kolovoza bilo ukupno 1.360.845 zaposlenih, što je za 3.120 osoba ili 0,2 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Od ukupnog broja zaposlenih na kraju kolovoza glavnina se odnosi na zaposlene u pravnim osobama kojih je bilo 1.128.647, što u odnosu na srpanj predstavlja pad od 0,1 posto.

U obrtu i slobodnim profesijama, po podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), krajem osmog ovogodišnjeg mjeseca bila su 211.143 zaposlena. U usporedbi sa srpnjem to je smanjenje za jedan posto.

HZMO-ovi podaci pokazuju i da je nastavljen pad broja zaposlenih osiguranika poljoprivrednika. U kolovozu ih je bilo 21.055 ili 0,4 posto manje nego u srpnju.

 

  • Po podacima preuzetim od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem kolovoza u evidenciji nezaposlenih bilo je prijavljeno 256.748 osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 0,5 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti ostala je na 15,9 posto.

 

Podaci DZS-a pokazuju da je od 19 područja djelatnosti zaposlenost na mjesečnoj razini porasla u njih 11.

Najveći postotni rast ostvaren je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, od 0,7 posto. U tim djelatnostima na kraju kolovoza bilo je 40.496 zaposlenih.

U prerađivačkoj industriji, koja je krajem kolovoza zapošljavala 197.212 radnika, broj zaposlenih je ostao na razini iz srpnja, dok je u trgovini, koja ukupno broji 180.403 radnika, broj zaposlenih povećan za 0,1 posto.

Pad broja zaposlenih na mjesečnoj razini istodobno se bilježi u sedam  djelatnosti – za 0,1 posto u rudarstvu i vađenju, 0,2 posto u poljoprivredi, 0,5 posto u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, 0,8 posto u građevinarstvu, 1,5 posto u obrazovanju, itd.

Komentiraj