HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

NAKON OBJAVE U NACIONALU Krstičević komentirao tranzit američkog oružja

Ministar obrane Damir Krstičević u srijedu je komentirao medijske napise o aerodromu na Krku, koji postaje važna, iako neslužbena logistička baza za transport vojne opreme korištene u ratovima koje Pentagon vodi u Siriji i Iraku. Vijest je prvi objavio Nacional u najnovijem broju, u suradnji s Balkanskom mrežom za istraživačko novinarstvo (BIRN).

Od travnja ove godine turisti su primorani pistu aerodroma na Krku dijeliti s džinovskim transportnim avionima koji prevoze streljivo i neidentificiranu vojnu opremu namijenjenu korištenju u ratovima koje Pentagon vodi na Bliskom istoku.

AERODROM NA KRKU postao logistička baza Pentagona

“Znate da su Sjedinjene Države naš ključni partner i saveznik, te da su nam jako puno pomogli u cijelom procesu ulaska u NATO savez i EU”, rekao je u srijedu Krstičević.

Pentagon je u prosincu 2016. odlučio prestati prevoziti oružje preko Njemačke jer je Berlin postao “veoma osjetljiv” oko tog pitanja. Krstičević nije htio komentirati zašto je Njemačka odbila taj posao koji je potom preuzela Hrvatska.

Ivica Nekić, predsjednik državne Agencije Alan koja je, između ostalog, zadužena za uvoz i izvoz hrvatskog naoružanja, poručio je da je riječ o normalnom poslovanju, pogotovo zbog toga što je Hrvatska smještena na svim prometnim koridorima.

“Uvjeravam vam da te robe putuju po svim hrvatskim i međunarodnim zakonima, imaju sve dozvole, idu tamo gdje po međunarodnim zakonima smiju ići”, rekao je Nekić.

Odbio je navode da je riječ o pošiljkama Siriji, te je istaknuo da su te tvrdnje neutemeljene i ne stoje. “Ne samo Amerikanci, svi naši NATO partneri, a i zemlje koje nisu u tom savezu, voze kroz Hrvatsku, a to se događalo i prije”, kazao je.

“Sve što se radi, radi se po zakonu, a sve pretpostavke koje se mogu pročitati ne stoje”, zaključio je Nekić.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional