MENART

NAJPRODAVANIJI INOZEMNI ALBUM U HRVATSKOJ ‘Blackstar’- iskreno i emotivno o umiranju

Posljednji album Davida Bowieja “Blackstar’’ prema podacima Hrvatske diskografske udruge već se četiri tjedna nalazi na prvom mjestu liste najprodavanijih inozemnih albuma u Hrvatskoj. Bowiejev 25. studijski album objavljen je 8. siječnja, na njegov 69. rođendan i dva dana prije njegove smrti 10. siječnja. “Blackstar” je ujedno i prvi album tog glazbenika koji je završio na prvom mjestu američke top liste albuma, a najprodavaniji je i u više od dvadeset zemalja kao što su Velika Britanija, Australija, Kanada, Francuska, Njemačka i Japan.

Bowie je snimio album s free jazz kvartetom saksofonista Donnyja McCaslina, koji je nakon preporuke pogledao na jednom koncertu u newyorškom klubu 55 Bar. Klavijaturist Jason Lindner izjavio je da im je Bowie na snimanju potpuno vjerovao te da ih je zamolio samo jedno: “Dobro se zabavite”.

Prije nekoliko dana u hrvatske glazbene trgovine stiglo je i vinilno izdanje tog albuma. Nakon Bowiejeve smrti, vinilna edicija rasprodana je u rekordnom roku diljem svijeta. Zbog toga u neke zemlje, pa i u Hrvatsku, ploča do nedavno nije stigla te mnogi obožavatelji nisu mogli kupiti vinilni primjerak. Njegov omot razlikuje se od onog za izdanje na CD-u. Oba je oblikovao engleski dizajner Jonathan Barnbrook, a on je radio naslovnice i za Bowiejeve albume “Heathen”, “Reality”, “The Next Day” i kompilaciju “Nothing Has Changed”.

“Bowie je bio čovjek koji se suočava sa svojom smrtnošću. Simbol crne zvijezde, umjesto riječi ‘blackstar’, sadržava konačnost, tamu, jednostavnost, kao što predstavlja i njegovu glazbu”, objasnio je Barnbrook svoju ideju naslovnice albuma za magazin Dezeen. Za vinilno izdanje “Blackstara’” zvijezda je izrezana u omotu tako da se vidi ploča. ‘’To što vidite ploču kao fizičku stvar koja je izložena ogrebotinama čim ‘oživi’, također je njegov komentar o konačnosti i smrti. Uvijek je želio učiniti nešto zanimljivo i zato je često stavljao na muku diskografske kuće. Razumio je vrijednost naslovnice albuma, čak i kad su mnogi ljudi zaboravili na to’’, rekao je Barnbrook.

Bowie je umro u 69. godini nakon što je 18 mjeseci bolovao od raka. Kao što izgled albuma simbolizira smrtnost, tako su i njegove pjesme prožete osobnim potresnim aluzijama na smrt i bolest. Bowiejev “Blackstar” rijedak je album u povijesti popularne glazbe koji iskrenom i emotivnom snagom progovara o umiranju.

Komentiraj

Source:Milan Pavlinović