Pixabay

Najhladniji dio zime je iza nas, od petka rastu temperature

Najhladniji dio ovogodišnje zime, a vjerojatno i ove godine, već je tijekom vikenda završio na Jadranu i većini područja uz njega, a sljedećih će dana i u sjevernijim krajevima. Nevolje s hladnoćom polako će posvuda prestati, one s poledicom još će se zadržati u dijelu unutrašnjosti tijekom noći i jutara, a nekima počinju nevolje zbog topljenja snijega, porasta vodostaja, južine, piše glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

U sljedećim će danima doći do poraste srednje temperature, a od petka će najvjerojatnije biti i iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka i u većini kopnene Hrvatske višu od 10 °C, što nije bilo još od početka veljače. Nastavit će se promjenljivo vrijeme, uz čestu povremenu kišu, koja će dodatno pridonositi porastu vodostaja zbog topljenja snijega.

“Prema većini modela koji izračunavaju prognoze za više mjeseci i sezona unaprijed – velika odstupanja od srednje sezonske temperature u većini su Hrvatske malo vjerojatna. No, to ne znači da se neće povremeno dogoditi neka iznimno topla i hladna razdoblja, koja na kraju, kad se sve zbroji, oduzme i podijeli – daju srednju vrijednost. Uostalom, i posljednjih smo mjeseci imali slične pojave i na ekstreme, koji postaju sve češći i žešći, valja nam se prilagoditi. Kao i na mnogo toga u svakodnevnom životu, prepunom različitih ekstrema, kojekakvih karikatura, pa i meteoroloških…”, piše Vakula o prognozi za proljeće.

Komentiraj