Osječanka Ines Grahovac proglašena je najboljom autoricom Foto dana mladih i pobjednicom u kategoriji reklamne fotografije, u kategoriji turističke fotografije pobjednik je Srbin Lazar Katančević, a umjetničke fotografije Španjolka Leonor Laura Racal Rodriguez, priopćila je u utorak Udruga Izvan fokusa.

Ceremonijal proglašenja najboljih održan je u ponedjeljak navečer u Atriju Veleučilišta, a u ime žirija u sastavu: Lili Zaneta, Denis Stošić i Dinko Neskusil, direktor festivala Filip Trezner rekao je da posao žirija nije bio lagan jer je uvođenjem međunarodnog karaktera kvaliteta fotografija povećana, time i konkurencija. Fotograf Stošić rekao je pak da su ga radovi inspirirali i da dolazi sjajna generacija fotografa i umjetnika.

Primajući nagradu, Grahovac je pohvalila organizaciju manifestacije i sudjelovanje na Foto danima mladih nazvala važnim iskustvom.

“Foto dani mladih najbolje su mjesto za svakog mladog fotografa”, rekla je.

Lazar Katančić, koji je na FDM-u već bio, smatra da je Karlovac u kojem su održana tri od dosadašnjih sedam izdanja Foto dana mladih, najbolji izbor i da bi se s preseljenjem u bilo koji drugi grad izgubio poseban duh koji natjecanje ima.

Rodriguez, pobjednica umjetničke fotografije, rekla je kako je razmišljala o tome da se prestane baviti fotografijom, ali da su je projekt u Hrvatskoj i nagrada koju je osvojila “u potpunosti razuvjerili”. Ipak, najvažnijim što će ponijeti s Foto dana mladih je, kaže, druženje sa sudionicima s kojima dijeli zajedničku ljubav prema fotografiji.

Tijekom Foto dana mladih održano je niz izložbi, predavanja i dabata te glazbenih večeri, a direktor festivala Filip Trezner najavio je da će ovaj jedinstveni projekt koji kroz umjetnost fotografije promovira turističke potencijale i hrvatsku prirodnu i kulturnu baštinu naredne godine biti još veći i bolji.

Pokrovitelji Foto dana mladih, natjecanja za sudionike od 16 i 21 godine, su Ministarstvo kulture i Hrvatski audio vizualni centar te Karlovačka županija i Grad Karlovac.

Komentiraj