Počinju peti 'Dani hrvatskog pršuta'

EXE produkcija

Iako je u proteklih nekoliko godina proizvodnja pršuta u našoj zemlji narasla čak 40 posto, potražnja je još uvijek dvostruko veća od ponude. Da je potencijal domaće pršutarske proizvodnje velik potvrđuju u Klasteru Hrvatskog pršuta koji okuplja proizvođače četiri certificirana i zaštićena pršuta – krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog.
“Samo smanjenjem uvoza zamjenskih proizvoda i kontinuiranim rastom izvoza kroz nekoliko godina možemo udvostručiti proizvodnju“, rekao je izvršni direktor Klastera Ante Madir te dodao kako će to biti jedna od tema razgovora na petim ‘Danima hrvatskog pršuta’ u Zagrebu.
Na najvećoj manifestaciji pršuta sudjelovat će dvadesetak članova-proizvođača, koji su već poslali uzorke na tradicionalno ocjenjivanje. Tko će biti ovogodišnji šampion, doznat će se prvog dana manifestacije 26. travnja u zagrebačkom hotelu International. Uz to organizirat će se i dodatni sadržaji, poput radionica i okruglih stolova. Dani hrvatskog pršuta završavanju 27. travnja, atraktivnom prezentacijom na glavnom zagrebačkom trgu.
“Zbog svojih vrhunskih senzorskih svojstava i specifične tradicionalne tehnologije proizvodnje, bez dodatne kemije, hrvatski pršuti imaju veliki izvozni potencijal i veliki potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu. Promociji pršuta kao eno-gastro turističke ponude doprinose i ovakve manifestacije. Najnoviji statistički podaci za 2018. pokazuju značajan porast izvoza proizvoda od plećke i buta za 59 posto, ali nažalost još uvijek sa 6,5 milijuna eura izvoza ne pokrivamo niti trećinu uvoza. Potrebne su nam nove investicije i ulaganje u nove proizvodne kapacitete pršuta kako bi udvostručili proizvodnju i sa 700 tisuća komada godišnje podmirili barem potrebe domaćeg tržišta“, naglasio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, na nedavnoj konferenciji za medije.
Manifestaciju organizira Klaster Hrvatskog pršuta, uz pokroviteljstvo predsjednice RH, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Grada Zagreba, Veterinarskog instituta Zagreb/Veterinarskog zavoda Split te Prehrambenog biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Komentiraj