NAJAVLJENI NOVI PROSVJEDI OPORBE Grbin: Zastupnici HDZ-a su najobičnije kukavice

Autor:

28.02.2024., Zagreb - Kao se i ocekivalo prijedlog za raspustanje Sabora nije usvojen na glasovanju. Iako su se zastupnici oporbe trudili da stankama i drugim poslovnickim mogucnostima otegnu glasovanje, vladajuca vecina je bez problema odradila posao i Sabor nastavlja sa radom. Nakon glasovanja dogadjanje je komentirao Pedja Grbin.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što im nije prošao prijedlog o raspuštanju Sabora, predstavnici lijevo-liberalne oporbe najavili su u srijedu da će 23. ožujka organizirati prosvjede u nekoliko većih gradova jer im je, kažu, dosta HDZ-a i korupcije, a desna oporba u organizaciju prosvjeda nije pozvana, niti želi.

Saborski zastupnici ranije danas su većinom od 78 glasova, naspram 59, odbili SDP-ov, odnosno oporbeni prijedlog da se raspusti Hrvatski sabor i da se odmah raspišu parlamentarni izbori.

U izjavi novinarima u Saboru nakon glasanja predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako se „HDZ busa u prsa nekakvom hrabrošću, a ne žele glasati za raspuštanje Sabora i da građani odluče u kojem smjeru će Hrvatska ići u idućih nekoliko godina”. Kaže i da u HDZ-u “strepe i boje se”.

“Ne znam kada će biti izbori, ali znam da je, kao što smo 17. veljače prosvjedovali u Zagrebu, vrijeme da 23. ožujka prosvjedujemo diljem Hrvatske. Ponovno ćemo prosvjedovati 23. ožujka jer je dosta krađe, korupcije, dosta je HDZ-a i vrijeme je da Hrvatska ide na izbore”, poručio je Grbin (SDP). Dodao je da su zastupnici HDZ-a “najobičnije kukavice jer da nisu raspustili bi Sabor”.

Grbin nije htio novinarima reći u kojim će se sve gradovima organizirati prosvjedi, ali, osim Zagreba, neslužbeno se može čuti da je riječ o još nekoliko većih gradova, poput Splita, Osijeka i Rijeke. Čelnik SDP-a očekuje da će u njihovoj organizaciji sudjelovati lijevo-liberalne oporbene stranke koje su sudjelovale i u organizaciji nedavnog prosvjeda na Markovom trgu, dok stranke desne oporbe ne vidi među organizatorima.

O razgovorima za predizborne koalicije šef SDP-a Grbin također nije želio govoriti rekavši tek da za njih ima vremena jer su im trenutačno u fokusu prosvjedi u ožujku.

Benčić: Mi našu borbu nastavljamo

„Glasanjem protiv inicijative za raspuštanje Sabora HDZ je pokazao koliko se boji izbora. No, mi našu borbu nastavljamo u Hrvatskom saboru gdje ćemo brojnim inicijativama nastojati spriječiti daljnju štetu koja može nastati po institucije sve do izbora, ali i na ulicama”, izjavila je Sandra Benčić (Možemo!).

Pozvala je građane da im se 23. ožujka pridruže u prosvjedu i zatraže izlazak na izbore, jer je, kaže, “to jedini način da se zaustavi HDZ-ova korupciju, lopovluk i uništavanje institucija”.

Kada je riječ o predizbornim savezima, potvrdila je da Možemo! sa SDP-om pregovara o točkastim koalicijama te s Dalijom Orešković (SSIP).

Vidović očekuje da HSS ostane u njihovom predizbornom savezu ‘Naša Hrvatska’

Premda su Socijaldemokrati bili među organizatorima prosvjeda 17. veljače, čelnik te stranke Davorko Vidović izjavio je da prvi put čuje za prosvjede koji će biti u ožujku. No, unatoč tome, dodaje, podržat će sve što je korisno za demokraciju i građane.

Kazao je i da očekuje da HSS ostane u njihovom predizbornom savezu ‘Naša Hrvatska’, iako kolaju neslužbene informacije da Krešo Beljak pregovara sa SDP-om o izlasku na izbore na njihovoj listi.

Na nove prosvjede oporbe pozivaju i Orešković (SSIP) i Mrak Taritaš (GLAS)

Na nova prosvjedna okupljanja lijevo-liberalne oporbe pozivaju i Dalija Orešković (SSIP) i Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Orešković je ocijenila da su ovi izbori prijelomna točka naše povijesti i da je zajednička odgovornost pobijediti HDZ.

Vjeruje da će svi u oporbi malo suspregnuti svoje osobne stavove kako bi zajedništvo došlo u prvi plan i kako bi se pobijedio HDZ, a i sama je, kaže, spremna na to u slučaju da Centar, s kojim se razišla, bude u koaliciji sa SDP-om.

Mrak Taritaš smatra da bi pet ili šest oporbenih blokova na izborima bilo previše, a primjereno bi, po njoj, bilo da oporba nastupi najviše u tri bloka kako bi građanima dali vjeru da mogu zajedno sjesti za stol. Napomenula je i da dogovori teku već neko vrijeme, ocijenivši da su na najboljem putu da se dogovore.

Desna oporba u organizaciju prosvjeda nije pozvana

S druge strane, predstavnici desne oporbe u organizaciju prosvjeda nisu pozvani, niti žele biti.

Čelnik Mosta Božo Petrov kazao je da on nema što sudjelovati na predizbornom skupu nekih drugih stranaka, naglasivši da je trebalo organizirati pravi prosvjed cijele oporbe i nezadovoljnih građana.

„Naravno da mi nismo dobrodošli jer mi ne filtrirao probleme i biramo samo teme koje nam odgovaraju jer osim korupcije ima i drugih problema, poput ilegalnih migracija i sigurnosti građana”, istaknuo je Petrov.

Napomenuo je da su im u predizbornoj koaliciji, osim Hrvatskih suverenista s kojima su već dogovorili savez, prihvatljivi i Karolina Vidović Krišto (OIP), ali i svi drugi koji dijele njihove vrijednosti poput, primjerice, obiteljskih vrednota, zemlje bez korupcije i državnog intervencionizma.

Bartulica: građani nemaju koristi od jalove rasprave o raspuštanju Sabora

Marijan Pavliček (HS) lijevoj oporbi je poručio ‘neka im je sa srećom’, naglasivši da će se njegova stranka nastaviti boriti kroz institucije i prijedloge u Saboru.

Stephen Bartulica (DP) mišljenja je da hrvatski građani nemaju nikakve koristi od jalove rasprave o raspuštanju Sabora te poručio da ga aktivnosti ljevice ne zanimaju i da mu Grbin i Benčić nisu referentne točke u politici.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.