Najavljen “Ruksak (pun) kulture za mlade” od 15 do 25 godina

HINA/ Daniel KASAP

Ministar kulture Berislav Šipuš najavio je u srijedu u Zagrebu projekt “Ruksak (pun) kulture za mlade” namijenjen boljoj društvenoj integraciji mladih u dobi od 15 do 25 godina kroz jačanje dostupnosti kulturno-umjetničkih sadržaja u dislociranim i prometno slabije povezanim područima RH, te otvorio razdoblje e-savjetovanja za potencijalne korisnike programa.

Ministar kulture Berislav Šipuš najavio je u srijedu u Zagrebu projekt “Ruksak (pun) kulture za mlade” namijenjen boljoj društvenoj integraciji mladih u dobi od 15 do 25 godina kroz jačanje dostupnosti kulturno-umjetničkih sadržaja u dislociranim i prometno slabije povezanim područima RH, te otvorio razdoblje e-savjetovanja za potencijalne korisnike programa.

“Riječ je o programu proizašlom iz programa ‘Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi’, koji već realiziramo tri godine, a osobito je usmjeren na dislocirana i prometno slabije povezana područja RH”, kazao je Šipuš na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Ciljana su skupina mladi u dobi od 15 do 25 godina, posebno mladi u nepovoljnom položaju kao na primjer osobe s invaliditetom, migranti, pripadnici etničkih manjina, pripadnici marginaliziranih zajednica, te dugotrajno nezaposleni i osobe koje su izložene siromaštvu i socijalnoj isključenosti i slično, istaknuo je.

“Diljem zemlje susrećemo jedan dio mladih koji se nalazi u nepovoljnijem položaju, suočeni s financijskim teškoćama, a tu je i problem mladih osoba s invaliditetom koji su često u još nepovoljnijem položaju. Stoga je ovakve programe potrebno posebno razvijati i provoditi jer držimo da će mladima omogućiti bolji pristup sadržajima iz područja kulture i umjetnosti te time pridonijeti njihovoj boljoj društvenoj integraciji”, napomenuo je ministar.

Program se odvija u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014. – 2020., koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda dok dio sredstava osigurava Ministarstvo kulture, i to je prvi natječaj Europskog socijalnog fonda koji je došao u ovu fazu realizacije – praktički na zadnji korak do samog natječaja, kazao je Šipuš.

 

  • Privremeni otvoreni Poziv na dostavu projektnih prijedloga za “Ruksak pun kulture za mlade” provodit će se putem triju skupina aktivnosti, koje uključuju organizaciju i provedbu umjetničkih radionica za mlade u srednjim školama, posebno u manje razvijenim područjima u RH; organizaciju i provedbu umjetničkih radionica za mlade u nepovoljnom položaju, te razvijanje interaktivnih kulturno-umjetničkih programa ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija i udruga u području kulture i umjetnosti kojima će se povećati mogućnost sudjelovanja mladih u kulturnom životu.

 

“Bitno je da se žele razviti socijalne kompetencije mladih, kreativno mišljenje kod mladih, educirati ih za promišljanje i razumijevanje umjetničkih djela, ali i svega onoga što čini kreativnost u našem okolišu”, istaknuo je ministar.

“Radionice mogu obuhvatiti sva područja umjetnčkog stvaralaštva a naše su želje da kroz praktični rad, osmišljavanje i realizaciju umjetničkih projekata svi sudionici razviju individualne kreativne sposobnosti te se time bolje integriraju u društvo”, dodao je.

Uoči početka provedbe programa, Ministarstvo je raspisalo javno e-savjetovanje za širu javnost i potencijalne korisnike programa pod nazivom “Nacrt elemenata poziva na dostavu projektnih prijedloga za ‘Ruksak pun kulture za mlade'”.

Savjetovanje je otvoreno u srijedu u 11 sati na mrežnim stranicama Ministarstva. Bit će otvoreno do 27. studenog, nakon čega kreće razdoblje apsorpcije komentara, te bi natječaj trebao biti raspisan u najskorijem realnom vremenu, vjerojatno plovicom prosinca 2015., napomenuo je ministar.

Predviđeno trajanje provedbe projekata je 18 mjeseci. Prihvatljivi prijavitelji su organizacije civilnog društva (umjetničke organizacije, udruge, zaklade), jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te umjetničke organizacije, udruge u području kulture i umjetnosti i ustanove u kulturi.

Predviđeni ukupan iznos Poziva je sedam milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva Europskog socijalnog fonda, a 15 posto osigurava Ministarstvo kulture. Dodjeljuju se bespovratna sredstva, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje projekata u okviru navedenih triju skupina aktivnosti iznosi 100 tisuća kuna, dok je najviši milijun kuna.

Partneri mogu sudjelovati u više od jedne prijave. Prijavitelj može istovremeno biti partner u drugoj prijavi, a prihvatljivi su prijavitelji i partneri iz cijele RH.

Popis prihvatljivih aktivnosti, pokazatelja relevantnih za poziv i svi ostali podaci dostupni su na web stranicama Ministarstva.

Ministar je iskoristio priliku i kako bi najavio još jedan projekt, “Ruksak pun kulture 54+”, kojemu je cilj jačanje socijalne uključenosti i unapređivanje kvalitete života starijih osoba, umirovljenika i nezaposlenih iznad 54. godine starosti kroz sudjelovanje u kulturno-umjetničkim aktivnostima.

“S tim smo projektom također vrlo blizu Poziva, a istodobno pripremamo još dva programa: program razvoja društveno-kulturnih centara i program razvoja medija zajednice, koji su nam također jako važni”, kazao je.

Komentiraj