Kultura
Decoration icon

slikar

Nagradu Grada Karlovca dobio nastavnik i slikar Krupa, povezan s neprimjerenim ponašanjem

Autor:

30.06.2014., Karlovac - U Likovnom salonu Ljudevit Sestic u Gradskoj knjiznici Ivana Gorana Kovacica otvorena je izlozba i predstavljena monografija Alfred Freddy Krupa u izdanju ITG-a Zagreb. rPhoto: Dominik Grguric/PIXSELL

Dominik Grguric/PIXSELL

Gradsko vijeće Karlovca u utorak je Nagradu Grada s 12 glasova za te četiri suzdržana odlučilo dodijeliti nastavniku i slikaru Alfredu Krupi, a za vijećnicu Možemo! Anu Matan je to neprihvatljivo jer ga se povezivalo s neprimjerenim ponašanjem prema učenicama.

Suzdržani su bili vijećnici Možemo! i Nove ljevice.

Odbor za javna priznanja raspravljao je 13. lipnja o prijedlozima koji su stigli na temelju javnog poziva, nakon čega je zaključke proslijedio Gradskom vijeću na prihvaćanje pa je tako predložio da se Nagrada Grada Karlovca dodijeli Krupi.

U izvornom prijedlogu koji je potpisao gradonačelnik Damir Mandić stoji da Krupa “kontinuirano više od tri desetljeća na ponos Karlovca akademskim radovima doprinosi razvoju umjetnosti, kulturi i promociji Karlovca u najprestižnijim svjetskim muzejima”. Navode se i njegove zasluge kao prosvjetnog radnika.

Tko je Alfred Krupa?

Krupu se kao nastavnika u Srednjoj školi Duga Resa prije petnaestak godina u medijima prozivalo za neprimjeren odnos prema učenicama. Dobio je izvanredni otkaz 2006., a ravnatelj škole ga je prijavio i policiji. Presudom Općinskog suda u listopadu 2007. vraćen je na posao.

Ana Matan (Možemo!) rekla je da će se tražeći informacije o Krupi “pronaći ozbiljna mrlja na najosjetljivijem dijelu pedagoškog rada”.  Dodala je da će zbog ostalih kandidata biti suzdržani jer se o nagradama glasuje u paketu.

Albert Ofner (HDZ) branio je prijedlog iako je u raspravi rekao da “sumnja postoji” i da je “možda nešto bilo”.

“Vjerojatno jest, ali ako je nevinost dokazao na sudu, nemamo razloga osporavati prijedlog”, rekao je Ofner.

Matan je ocijenila da karlovačko Gradsko vijeće nagrađivanjem Krupe promiče pogrešne vrijednosti.

“Za to ne želimo biti odgovorni”, poručila je.

Potpredsjednik karlovačkoga Gradskog vijeća Alenko Ribić iz Domovinskog pokreta rekao je da se nedavno sudilo hrvatskim državljanima u Zambiji pod optužbom za trgovinu djecom, ali su oslobođeni, “potpuno čisti” i “dokazali su svoju nevinost”. “Smiju li u budućnosti dobiti neku nagradu?” upitao se Ribić.

Gradonačelnik Damir Mandić nije bio nazočan tijekom rasprave o toj točki dnevnog reda.

Dvije vijećnice iz SDP-a nisu bile nazočne glasovanju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.