Nagrada Marin Držić za 2015. Dini Pešutu

Autor:

Zarko Basic/PIXSELL

Prva Nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2015., koju hrvatsko Ministarstvo kulture dodjeljuje s ciljem poticanja hrvatskog dramskog stvaralaštva, pripala je istaknutom mladom dramskom piscu i dramaturgu Dini Pešutu, za dramski tekst “Veliki hotel Bezdan”, priopćeno je u četvrtak u Zagrebu.

Takvu je odluku, na temelju 50 pročitanih djela pristiglih na ovogodišnji natječaj, donijelo stručno povjerenstvo koje su činili književna teoretičarka i kritičarka Helena Sablić-Tomić kao predsjednica, te kazališni i filmski redatelj Mario Kovač i glumica Jelena Miholjević kao članovi.

Imena nagrađenih na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture obznanio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je istaknuo kako je riječ o nagradi koja se u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva pod tim imenom dodjeljuje od 1991.

“Značaj te sastavnice hrvatske kulture prepoznat je na najvišoj institucionalnoj razini jer su njegovanje hrvatske dramske riječi i njezino scensko uprizorenje neizostavne sastavnice hrvatskog kulturnog identiteta i vrijednost hrvatskog kulturnog stvaralaštva”, kazao je Hasanbegović.

U godinama otkada se nagrada dodjeljuje postavljena su na pozornice hrvatskih kazališta mnoga kvalitetna i zapažena suvremena dramska djela niza mladih autora, te potvrđena vrijednost već istanutih i renomiranih pisaca, dodao je ministar, te izrazio želju da ovogodišnja nagrađena dramska djela budu što prije postavljena.

Odluke o nagrađenima obrazložila je predsjednica stručnog povjerenstva Sablić-Tomić, koja je kazala kako je ove godine na natječaj pristiglo 50 dramskih tekstova čija je prosječna razina kvalitete bila viša nego prethodnih godina, a u najuži je krug potencijalnih dobitnika Nagrade Marin Držić ušlo desetak tekstova.

“Tematski su tekstovi bili raznovrsni te se teško može naći neka zajednička nit ili poveznica, no potrebno je primijetiti kako su se ove godine pojavili inače rijetko zastupljeni podžanrovi, poput znanstvene fantastike, mjuzikla ili biografske drame”, kazala je Sablić-Tomić.

Prvonagrađeni dramski tekst Dine Pešuta kompleksno je djelo podijeljeno u tri cjeline. “Unutar te opsežne trilogije autor je isprepleo čitav niz dramatskih silnica koje nerijetko koketiraju s autobiografskim i društveno prepoznatljivim motivima”, napomenula je iznoseći obrazloženje odluke stručnoga povjerenstva.

Druga nagrada ove je godine pripala Davoru Špišiću za tekst “Na gumama su…”, “crnohumornu komediju koja smješta upitno religijsko čudo u neprimjeren prostor vulkanizerske radionice”.

“Usprkos naizlged politički nekorektnom humoru, autor uspijeva cijelo vrijeme ostati s ove strane ukusa, te nam prikazati čitavu paletu prepoznatljivih likova iz naše svakodnevne sredine”, kazala je Sablić-Tomić.

Treću nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija, s tekstom “Zašto da išta mijenjam?” i Una Vizek, kojoj je nagradu donio tekst “Nema života na Marsu”.

“Zašto da išta mijenjam” je drama o međuobiteljskom sukobu generacija između svekrve i snahe, s “posebno dojmljivim, dječje zaigranim prizorima svekrve i njezinih prijateljica koje olakšanje u starosti pronalaze u svjesnom ludizmu”, a “Nema života na Marsu” komorna je priča o kolegama s posla koji paralelno žive dosadni, realni uredski život i erotikom bogat unutarnji život.

U uži izbor dramskih djela koja se ističu kvalitetom a koje povjerenstvo također preporuča za potencijalna buduća uprizorenja su i “P.R.” Zorana Brajevića, “Put u zaborav”, Lucije Klarić, “Anđeli na paučini” Pere Kvesića, “Dobro je dok umiremo po redu” Ivora Martinića, “Čekanje” Zorice Radaković, te “Nina Horvar” Milka Valenta.

Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u iznosu od 40 tisuća kuna za prvu nagradu, 30 tisuća kuna za drugu, te za treću 20 tisuća kuna, a Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati u roku od dvije godine od objave Poziva postavljanje na scenu nagrađenih tekstova.

Ukoliko više tekstova dijeli nagradu, svi dobivaju puni iznos nagrade.

Svi su tekstovi ocjenjivani anonimno, pod šiframa, a imena nagrađenih pokazuju da je “tekst doista onaj koji pobjeđuje autorovo ime”, istaknula je Sablić-Tomić.

Svečana dodjela Nagrade Marin Držić tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani u Splitu. Ove godine to će biti 21. travnja, kada će dobitnicima biti uručene brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom Festivala.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)