Nadmašite sami sebe u svemu što radite uz minimalno truda

Autor:

Pixabay

Zvuči kao navlakuša, ali nije. Štoviše, ono o čemu ćemo pisati, modus operandi je uspješnih ljudi, često se koristi u biznisu, ali i u svakodnevnom životu i zove se Paretovo pravilo ili pravilo 80/20

Otkrio ga je talijanski ekonomist, matematičar i ostrašćeni vrtlar Vilfredo Pareto (rođen 1848.) kada je, promatrajući u svome vrtu kako raste grašak , otkrio da 20 posto biljaka daje 80 posto uroda. Prosvjetljenje iz svog vrta iskoristio je da prouči gospodarsko stanje u državi i došao do zaključka da u Italiji 20 posto obitelji posjeduje 80 posto bogatstva.

 

To ga je dovelo do zaključka da se približno 80 posto rezultata može ostvariti s 20 posto ulaganja ili uloženog truda, ovisno o čemu je riječ. Paretovo pravilo može se primijeniti na sve aspekte života, a što ga prije implementirate u svoj život, to ćete prije realizirati svoje ciljeve – optimizirati resurse, poboljšati produktivnost, poboljšati financijsko stanje pa i izgubiti višak kilograma i podići formu.

I dalje ste skeptični oko Pareta? Razuvjerit ćemo vas. Zavirite u svoj ormar s obućom. Vjerojatno imate deset pari cipela, no najčešće nosite omiljene tenisice i gležnjače? U kafiću gotovo uvijek naručujete kavu s malo mlijeka? Od svih aplikacija u telefonu, koliko ih zaista koristite? Sada kada znate o čemu pričamo, vrijeme je da naučimo kako primijeniti pravilo 80/20 u svakodnevici.

Kako primijeniti Paretovo pravilo?

Primjena pravila 80/20 pomaže vam da se usredotočite na ono što je najbitnije. Ako je riječ o poslu i zaradi, trebali biste se usredotočiti na onih 20% kupaca koji vam ostvaruju 80% prodaje. Ako ste freelancer, 20% vaših klijenata odgovorno je za 80% vašeg profita. To znači da svoje vrijeme i trud morate usmjeriti na jačanje odnosa s tim klijentima. To ne znači da biste trebali zanemariti ostale, već znati što vam je prioritet.

Ako pak govorio o mršavljenju, Paretovo pravilo pomoći će vam da održite zdrave navike i konzumirate prehranu koja će vas dovesti do cilja. Umjesto da uvedete brojne restrikcije u svoj jelovnik i opteretite se svime što ne smijete jesti, prema Paretovom pravilu trebali biste detektirati što je najučinkovitije za vas.

 

Često su to male promjene u prehrani ili redovite fizičke aktivnosti koje imaju najveći utjecaj na gubitak kilograma. Njih se držite, a u ostalim domenama se “švercajte”. Odnosno, pojedite čokoladicu kada osjetite želju. Ili, pak, preko tjedna pazite na prehranu, a vikendom se opustite. Kada kažemo na vikend, u ovom slučaju mislimo samo na subotu i nedjelju. nemojte ga rastezati na petak.
Možete i pri svakom obroku prakticirati ovo pravilo tako što ćete 80 posto hrane pojesti, a 20 posto hrane ostaviti na tanjuru.

Tko bi rekao da će zrno graška koje je prije više od sto godina raslo u jednom talijanskom vrtu imati ovoliki utjecaj na svijet i nas u njemu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.