Načelnik izraelskog vojnog stožera odobrio nastavak rata u Gazi

Autor:

epa11286361 Palestinians return to Al Nusairat refugee camp after the Israeli army’s withdrawal from the area, southern Gaza Strip, 18 April 2024. More than 33,900 Palestinians and at least 1,450 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it.  EPA/MOHAMMED SABER

EPA/MOHAMMED SABER

Načelnik stožera izraelske vojske Herzi Halevi odobrio je planove nastavka rata u Gazi, priopćila je izraelska vojska u nedjelju navečer.

Halevi je “odobrio daljnje korake” u nedjelju, rekao je glasnogovornik vojske Daniel Hagari.

Izraelski tv kanal Kan izvijestio je da je dio planova i vojna operacija na grad Rafah na jugu enklave uz egipatsku granicu. Po svemu sudeći uskoro se očekuje evakuacija civilnog stanovništva.

Izraelski saveznici hitno upozoravaju protiv ofenzive na Rafah zbog stotina tisuća interno raseljenih Palestinaca koji su se sklonili ondje. Međutim, Izrael smatra da je ta operacija potrebna kako bi se uništili preostali bataljuni palestinske islamističke organizacije Hamas. U suprotnome može se očekivati ponovno oživljavanje Hamasa.

Glasnogovornik Izraelske vojske izravno se u nedjelju obratio taocima koje drži Hamas. “Nastavit ćemo se boriti dok se ne vratite kući”, rekao je. Rođaci talaca su u nepodnošljivoj situaciji i sve ćemo učiniti da oslobodimo njihove voljene, dodao je.

Prema zdravstvenim vlastima Gaze, ubijeno je više od 34.000 ljudi, a ozlijeđeno gotovo 77.000 od početka rata koji je započeo prije šest i pol mjeseci. Te brojke, koje ne razlučuju borce od civila, ne mogu se nezavisno potvrditi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.