Na svjetskim valutnim tržištima euro oslabio, jen ojačao

Autor:

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna ojačao japanski jen, koji se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena, dok se euro našao pod pritiskom nakon poruke Europske središnje banke da je spremna dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura prošloga je tjedna oslabio prema američkoj valuti 0,3 posto, na 1,1150 dolara.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula 2,5 posto, na 132,70 jena.

I dolar je oslabio prema ‘japancu’, za 2,3 posto, na 118,95 jena.

Zbog strahovanja od posljedica usporavanja rasta kineskog gospodarstva, kao i recesije u Rusiji i Brazilu, cijene su dionica na svjetskim burzama prošloga tjedna oštro pale.

A zbog nestabilnosti na burzama, ulagači su svoj kapital preusmjerili u investicije koje slove za sigurnija utočišta u nesigurna vremena. Zahvaljujući tome, prošloga je tjedna snažno porastao tečaj japanske valute.

 

  • S druge strane, euro se našao pod pritiskom jer su u četvrtak čelnici Europske središnje banke (ECB) nakon redovne sjednice poručili da je zbog niske inflacije i sporog rasta gospodarstva eurozone moguće daljnje popuštanje ionako vrlo labave monetarne politike.

 

Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da bi se program kupovina obveznica mogao produljiti i nakon rujna 2016. godine, prvotno postavljenog roka, te da bi se njegova veličina i sastav mogli prilagoditi.

Američka je valuta, pak, oslabila jer nije sigurno da će Fed već u rujnu povećati ključne kamatne stope. Naime, potresi na financijskim tržištima zbog usporavanja rasta Kine i posljedice toga na cjelokupno globalno gospodarstvo mogle bi navesti američku središnju banku na odgodu tog poteza do kraja ove ili početka iduće godine.

Izvješće u petak pokazalo je da je u SAD-u u kolovozu otvoreno samo 173.000 novih radnih mjesta, znatno manje od očekivanja i manje od 245.000, koliko je broj zaposlenih porastao mjesec dana prije.

S druge strane, stopa nezaposlenosti pala je s 5,3 na 5,1 posto, najnižu razinu od travnja 2008. godine, dok je prosječna satnica porasla za 8 centi, najviše od siječnja.

“Najvažnija brojka je slabija, no svi ostali pokazatelji bolji su od očekivanja. Nitko ne misli da je povećanje kamata Feda u rujnu gotova stvar, no ovi podaci podržavaju tu tezu”, kaže Win Thin, direktor u tvrtki Brown Brothers Harriman & Co.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)