Na skandaloznoj ustaškoj peticiji i imena hrvatskih biskupa

Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Skandalozna peticija ovih dana pojavila se na opskurnom portalu kamenjar.com, a organizatori te peticije skupljaju potpise kojima traže da se ustaški pozdrav “Za dom – spremni” uvede kao službeni pozdrav u Hrvatskoj vojsci. Po podacima na tom portalu, peticiju su navodno potpisala i dva visoko pozicionirana svećenika Katoličke crkve, Valentin Pozaić, pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije, i sisački biskup Vlado Košić.

Ako su navodi na portalu točni, to je još jedan dokaz da neki pripadnici klera otvoreno staju na stranu hrvatske desnice i radikalnih elemenata u hrvatskom društvu uoči parlamentarnih izbora. Iako je moguće da Pozaić i Košić peticiju na portalu kamenjar.com nisu potpisali, oni to do pisanja ovog teksta nisu opovrgnuli. Nacional je od Pozaića i Košića zatražio potvrdu vjerodostojnosti potpisa, ali oni to nisu učinili, unatoč nekoliko pisanih i telefonskih molbi za odgovorom. Glasnogovornik Sisačke biskupije rekao nam je u kratkom razgovoru da nije upoznat s peticijom te da s biskupom Košićem mora provjeriti o čemu je riječ, a nakon toga nam se više nije javljao.

Portal kamenjar.com prezentira se kao nezavisni portal Hrvata Herceg Bosne, a peticiju je pokrenuo na inicijativu posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića koji se u statusu na Facebooku osvrnuo na polemike oko pozdrava “Za dom – spremni”. Osim peticije, na portalu su objavili i pismo upućeno predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, u kojem ih se poziva da učine sve da se prihvati Borkovićeva inicijativa.

“Od vas, štovana Predsjednice RH i štovani predsjedniče HDZ-a, tražimo da usvojite sugestiju Mladog Jastreba i predložite izmjene zakona o hrvatskoj vojsci, tj. da se pozdrav ZA DOMSPREMNI uvede u službenu vojnu uporabu”, stoji u otvorenom pismu objavljenom na portalu.

Branko Borković na svom je Facebook profilu napisao da vjeruje da bi se pozdrav trebao uvesti u službenu vojnu uporabu. “Koliko se god trudim proniknuti u problem starohrvatskog pozdrava “ZA DOMSPREMNI!”, ne mogu dokučiti što je u njemu neprimjereno i nedolično”, piše Borković. Mladi Jastreb je predložio da se taj starohrvatski pozdrav uvede u službenu uporabu u oružane snage, a napravio je i vrlo zanimljivu paralelu:

“Dogodilo bi se otprilike isto što se dogodilo i s uvođenjem kune kao novca. Raznorazni anti ovi ili oni vrištali bi par mjeseci, a nakon toga bi našli nešto drugo što im evocira dane dok su njihovi preci (a i oni) tamanili Hrvate”, napisao je Borković na Facebooku, a njegovu inicijativu ubrzo su prihvatili pripadnici radikalne desnice, zaboravljeni političari i visoko pozicionirani pripadnici Katoličke crkve u Hrvatskoj koja je tako još jednom otvoreno stala na stranu desnice, čime je potvrdila da će na parlamentarnim izborima na sve moguće načine lobirati protiv aktualne vlasti. Osim Pozaića i Košića, peticiju su navodno potpisali bivši ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović, odvjetnik Zvonimir Hodak, don Anđelko Kaćunko, TV voditelj Velimir Bujanec i bivši nogometni reprezentativac Josip Šimunić.

Komentiraj