EPA/SASCHA STEINBACH

Na prosvjedu muslimana u Njemačkoj protiv terorizma mnogo manje sudionika od očekivanog

U Koelnu je u subotu održan prosvjed muslimanskih udruga uperen protiv terorizma u ime islama ali se na prosvjedu okupilo mnogo manje sudionika od najavljenog, a kritike njemačkih političara usmjerile su se prema najvećoj turskoj kulturno-vjerskoj udruzi koja prosvjed nije podržala.

“Nakon napada u Berlinu, Manchesteru, Londonu kao i diljem muslimanskog svijeta došlo je vrijeme da se pošalje jasan signal. Mi ne želimo nikog u našim redovima tko u ime islama ubija nedužne”, rekla je obraćajući se okupljenima Lamya Kaddor, znanstvenica i jedna od organizatorica prosvjeda u Koelnu.

Znanstvenica koja se bavi islamom dodala je kako muslimansko civilno društvo ne smije “dopustiti ekstremistima da preuzmu riječ”.

Prema organizatorima, na prosvjedu, kojeg je organiziralo nekoliko pojedinaca ali ga je podržalo i Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj, se okupilo svega oko 3.000 ljudi iako je očekivano preko 10.000. Neki mediji poput Bilda čak govore o svega 1.000 prosvjednika.

Procjenjuje se da je slab odaziv na prosvjed posljedica kritike ove manifestacije od strane najveće turske kulturno-vjerske udruge DITIB koja je odbila podržati ovaj prosvjed kazavši da on “stigmatizira muslimane” kao teroriste. Ova udruga, koja organizira vjersku službu za građane turskog porijekla u Njemačkoj, je također kritizirala činjenicu da se prosvjed održava za vrijeme ramazana.

DITIB predstavlja najveći broj turskih muslimana koji s oko 2,3 milijuna vjernika čine oko polovinu svih muslimana u Njemačkoj.

Kaddor je i danas kritizirala DITIB ocjenjujući kako je ova organizacija načinila veliku grešku time što je odbila sudjelovanje na prosvjedu.

Njemački političari su pozdravili subotnji prosvjed ali su istodobno kritizirali odsustvo najbrojnije zajednice muslimana u Njemačkoj.

“Odsustvo vodećih muslimanskih organizacija kao i vrlo skroman broj prosvjednika pokazuje da mnogu muslimani nisu svjesni svoje odgovornosti kada je u pitanju konačno odašiljanje signala i distanciranje od političkog islama i terorizma”, rekao je glavni tajnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Andreas Scheuer.

Ministar pravosuđa Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je kritizirao DITIB. On je u razgovoru za Koelner Stadt-Anzeiger izjavio kako je zadaća cjelokupnog civilnog društva distancirati se od terorizma.

“Muslimanska udruga DITIB se ne bi trebala čuditi ako svojim ponašanjem skrbi za nove argumente u rukama kritičara islama”, rekao je Maas.

DITIB je direktno podređen vladi u Ankari i posljednjih mjeseci se našao pod udarom kritika njemačke političke javnosti nakon što je otkriveno da neki djelatnici džamija pod okriljem DITIB-a špijuniraju vjernike i podatke preko turskih konzulata šalju u Ankaru.

Komentiraj