Hrvatska
Decoration icon

Policija

Na području Gline policija spriječila još jedno krijumčarenje stranih državljana

Autor:

22.10.2020., Zvornik, Bosna i Hercegovina - Rijeka Drina prirodna je granica izmedju BiH i Srbije, takodjer i posljednja rijeka koju migranti moraju prijeci kako bi se domogli BiH, a kasnije Hrvatske i EU. U Zvorniku i regiji granicna policija pokriva oko 130 km granice, a po sistematizaciji GPBiH trenutno nedostaje vise od 300 policijskih sluzbenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice i cak 1300 policijskih sluzbenika kako bi se adekvatno odgovorilo na zastitu granice u migrantskoj krizi. S ciljem nadilazenja problema kadrovske ne popunjenosti, kontinuirano se kao ispomoc GPBiH angaziraju policijski sluzbenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Drzavne agencije za istrage i zastitu BiH, te Ministarsvo unutrasnjih poslova Republike Srpske. Prema podaci IOM-a u BiH je ove godine uslo 13,350 migranata, a prema podacima GPBiH, oni su odvratili 10,449 migranata i otkrili 35 kaznenih djela "krijumcarenje ljudi". S dolaskom jeseni, tranzit migranata iz Srbije u BiH je sve manji zbog hladnog vremena i visokog vodostaja Drine, ali migranti se vracaju u Srbiju, zbog boljih prihvatnih centara. Policija kontrolira zeljeznicki most, jedinu kopnenu granica sa Srbijom u ovoj regiji (osim granicnog prijelaza) na kojoj migranti pokusavaju ilegalno prijeci granicu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Na području Gline policijski službenici spriječili su još jedno krijumčarenje ilegalnih migranata i uhitili 62-godišnjeg krijumčara stranih državljana, priopćeno je u nedjelju iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Policajci koji rade na sprječavanju nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta, u subotu popodne na području Gline zaustavili su automobil sisačkih registracija kojim je upravljao 62-godišnji hrvatski državljanin, a u automobilu se nalazilo četvero stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, dodaju iz PU.

Osumnjičeni 62-godišnjak je uhićen i doveden u službene prostorije policije zbog kaznenog djela ‘Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma’,

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta. Tijekom postupanja policije svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog počinjenog kaznenog djela ‘Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma’, protiv 62-godišnjaka slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, naveli su iz sisačko-moslavačke PU.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.