Na Medicinskom fakultetu virualna konferencija o palijativnoj medicini

 

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u petak i subotu, 18. i 19. rujna, održat će se virualna konferencija o palijativnoj medicini pod nazivom ‘Ostani uz mene’. Konferencija se održava povodom 10-godišnjice postojanja Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a koji je osnovan odlukom Fakultetskog vijeća 21.9.2010. godine.

“Ponosni smo na sve što smo zajednički izgradili u proteklih deset godina na području palijativne medicine, medicinske etike i komunikacije u medicini. U brojnim aktivnostima CEPAMET-a do danas je sudjelovalo više tisuća zdravstvenih profesionalaca, članova raznih nevladinih udruga, volontera i bolesnika koji su tragali za odgovorom na pitanje što zapravo znači umijeće medicine (ars medica), kako u preventivnoj i kurativnoj, tako i u palijativnoj medicini. Vjerujemo da ćemo na konferenciji zajednički raspravljati o tome otkuda smo krenuli i kamo idemo s ciljem razvoja najbolje moguće palijativne medicine u Hrvatskoj”, navode iz organizacijskog odbora, čija je predsjednica Marijana Braš.

Na početku konferencije prikazat će se dokumentarni film ‘Ostani uz mene’ u kojem se prikazuju primjeri dobre prakse u Hrvatskoj, kao i osobna iskustva profesionalaca, nastavnika, studenata, pacijenata i članova njihovih obitelji.

Konferencija će se održati online, sa sudionicima iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (u daljnjem tekstu: CEPAMET), osnovan je Odlukom Fakultetskog vijeća 21.9.2010. godine kao znanstveno‐nastavna i stručna organizacijska jedinica Fakulteta u kojoj se obavljaju djelatnosti iz područja palijativne medicine, medicinske etike, komunikacijskih vještina te daju stručno‐konzilijarna mišljenja i vještačenja iz tog područja rada.

Centra je kontinuirano osmišljavao i provodio brojne stručne, znanstvene i javno-zdravstvene aktivnosti koje su često bile na nacionalnoj razini, ali su neke od aktivnosti prepoznate i kao najbolje u međunarodnim okvirima.

U tom su kontekstu osmišljeni brojni poslijediplomski tečajevi trajnog medicinskog usavršavanja iz područja palijativne medicine koje je do sada završilo oko 2000 polaznika iz cijele Hrvatske, a pohađanje ovih edukacija postao je jedan od bitnih preduvjeta za rad u palijativnim timovima u Hrvatskoj s obzirom na to da još uvijek nema specijalizacije ili subspecijalizacije iz ovog područja. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je prvi i jedini u Hrvatskoj stavio Palijativnu medicinu kao obvezni predmet za studente 6. godine studija medicine, a u ak. god. 2019./2020. Palijativna medicina je postala Vijeće predmeta. Medicinski fakultet u Zagrebu sudjeluje i u izradi interdisciplinarnog specijalističkog poslijediplomskog studija iz Palijativne medicine.

Prvi svjetski kongres medicine usmjerene prema osobi održan je 2013. godine u Zagrebu, a rezultat je i Zagrebačka deklaracija o edukaciji u medicini usmjerenoj prema osobi koja se od tada citira u brojim publikacijama i na brojim međunarodnim skupovima.

Komentiraj