Na maloj sceni splitskog HNK premijera drame “Što čekamo?”

Miranda Cikotic/PIXSELL

Na maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu, 18. ožujka bit će izvedena premijera drame Marije Dukić “Što čekamo?” u režiji Marice Grgurinović, najavljena na konferenciji za medije kao interaktivna forumska predstava za mlade na temu ravnopravnosti spolova.

Predstava problematizira društvenu temu (ne)ravnopravnosti spolova i potiče komunikaciju glumaca i publike, čime ukida strogu granicu pozornice i gledališta, rečeno je. Govori o tome što se događa kada sin odabere “žensko”, a kći “muško” zanimanje, te kakav će utjecaj na njih imati njihova samohrana majka, a cilj predstave nije samo potaknuti gledatelje na razmišljanje, već ih izvući na pozornicu i navesti ih da sudjeluju u kreiranju završnice, rečeno je na konferenciji za novinare.

Intendant Goran Golovko je istaknuo kako mu je iznimno drago što na svoju pozornicu uvode interaktivno kazalište, te što su na predstavi okupljene mlade snage.

Autorica Marija Dukić je rekla da su je započeli na klasičan način, no kasnije je odlučeno da se od nje napravi forum kazalište orijentirano na mlade, iako je, kazala je, i odraslima zanimljiva. “Čekamo da publika na samom kraju donese odluku o sebi samima, a ne o predstavi koja ima otvoren kraj i koji je napravljen da bismo mogli razmisliti o sebi kada predstava završi”, kazala je Dukić.

Njezin tekst je pobijedio na prošlogodišnjem natječaju splitskog HNK u okviru projekta Europske komisije “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života” i ponosna je, rekla je, što je pobijedila među 25 anonimno (pod šiframa) prijavljenih radova.

Redateljica Marica Grgurinović je istaknula kako je izuzetno sretna što je dobila priliku raditi interaktivnu forumsku predstavu zato što je taj tip kazališta angažiran i ima dodatnu svrhu da publika sudjeluje. Rekla je da voli raditi s mladima i da su im srednjoškolci, koji dolaze na probe, puno pomogli.

“Srednjoškolci su me baš oduševili. Stvarno u njima vidim nadu da se neke stvari započnu mijenjati na bolje”, rekla je Grgurinović.

U predstavi glume Ana Marija Veselčić, Luka Čerjan, Andrea Mladinić i Vicko Bilandžić. Uz redateljicu Maricu Grgurinović, koja je uz autoricu Mariju Dukić i dramaturginja predstave, autorski tim čine kostimografkinja Miranda Vidović i skladatelj Aleksandar Antić. Autori videa su Dan Oki, Velimir Ujević, Ivan Jamić i Marin Renić, a stručni suradnik je sociolog Zvonimir Parać.

Budući da je namijenjena isključivo učenicima trećih i četvrtih razreda srednje škole, karata za subotnju premijeru neće biti u slobodnoj prodaji, rečeno je na konferenciji za medije. Predstava će gostovati u sve četiri dalmatinske županije, ukupno 17 izvedbi, a od 2018. godine bi trebala biti na redovnom repertoaru HNK.

Produkcija je kao dio projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena, sufinanciranoga u sklopu programa Europske komisije Rights, Equality and Citizenship – Prava, jednakost, građanstvo, u 80-postotnom iznosu financirana europskim sredstvima.

Komentiraj