Na kreditiranju države građani će 2024. zaraditi oko 75 milijuna eura

Autor:

Foto; Unsplash

Troškovi zaduživanja države iduće će se godine povećati za petinu, na 1,24 milijarde eura, bez obzira na to što javni dug pada na oko 60 posto u odnosu prema BDP-u, piše u utorak Večernji list, navodeći da će iduće godine građani na kreditiranju države zaraditi oko 75 milijuna eura.

Javni dug relativno pada, no cijena zaduženja raste, slično kao i visina deficita. Mali dio godišnjih izdataka za kamate, procjenjujemo oko šest posto ili 75 milijuna eura, prvi će put biti isplaćen građanima za kamate na ove godine kupljene državne obveznice i sada trezorske zapise.

Indirektno, građani kreditiraju državu preko mirovinskih fondova, ali glavnina te zarade vrati se u državni proračun jer ljudi uglavnom ne uzimaju dvostupne mirovine. Očekivanih 75 milijuna eura, koliko će iduće godine ‘zaraditi’ građani, nije puno u odnosu na godišnji trošak zaduživanja, ali je znatno više od iznosa kamata koje su banke proteklih nekoliko godina isplatile građanima na njihove štedne uloge.

Slično kao i Hrvatska, i druge su europske zemlje počele značajnije posuđivati novac od stanovništva, svaka iz svojih razloga. Belgija, na primjer, da bi natjerala banke da povećaju kamate na štednju, što pokušava i hrvatski ministar financija Marko Primorac.

U tom je poslu njegov belgijski kolega bio puno uspješniji jer su kamate u belgijskim bankama skočile na 3,3 posto, dok su se kod nas dvije najveće banke tek nedavno odlijepile od 0,02 posto kamate i zastale na oko jedan posto.

U odnosu na kamate u bankama, državnih 3,74 posto, koliko bi se moglo zaraditi na trezorcu, čini se solidnim. Ima ta ponuda i predizborni štih jer se proračun puni više nego dobro te riznica raspolaže velikim viškovima, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.