Na današnji dan 2012. Pussy Riot su zapalile Moskvu

Ruski feministički, anarhistički, punk rock muzički kolektiv, poznat po izvođenju politički motiviranih protestnih performansa u Moskvi, odnosno kritici predsjednika Vladimira Putina. Pussy Riot je u originalu dio Vojno-revolucionarne grupe ruskih umjetnika.

Dana 21. veljače 2012. godine su tri članice benda, nastojeći protestirati protiv predstojećeg izbora Putina za predsjednika Rusije, u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans tijekom kojeg su se popele na oltar i izvele pjesmu, odnosno performans u kojoj su napale rusku vladu, predsjednika i rusku pravoslavnu crkvu. U zapadnim medijama taj performans je prikazan kao da su one tražile od Bogorodice da “odnese Putina”, a moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, optužile da “vjeruje u Putina umjesto u Boga”, te pogrdnim riječima zatražile smrt pripadnika ruske vlade i njeno nasilno rušenje.

Dvije sudionice akcije – Marija Aljohina i Nadežda Tolonikova – su 6.0žujka  uhićene i optužene za “huliganizam”, a 16. ožujka je uhićena i treća članica Jekaterina Samuševič. Formalna optužnica protiv tri žene je podnesena 4. lipnja, a suđenje otpočelo 30. spnja 2012. godine. Sve tri optuženice su za vrijeme suđenja ostale u pritvoru. Dana 17. kolovoza su proglašene krivima i osuđene na po dvije godine zatvora.

Veći dio ruske javnosti je vjerovao da je suđenje bilo pošteno i da su krive, a samo manji dio stanovnika je mislio da je njima suđeno na zahtjev Putina i ruskog patrijarha. U međunarodnoj, a pogotovo zapadnoj javnosti su uhićenje, suđenje i presuda izazvale većinom negativne reakcije.

Komentiraj