Na današnji dan 2011. umro je Fadil Hadžić

Filmski redatelj i scenarist, dramski pisac, novinar, književnik, publicist, slikar i komediograf Fadil Hadžić nezaobilazna je osobnost kulturnog svijeta Zagreba, Hrvatske i Jugoslavije u drugoj polovici 20. stoljeća.

Autor je više od 50 kazališnih komedija, po čemu je najizvođeniji suvremeni hrvatski komediograf. Diplomirao je slikarstvo u Zagrebu. Jedna je od najsvestranijih ličnosti hrvatske kulture toga razdoblja, pokrenuo je i uređivao više novina (Kerempuh, Vjesnik u srijedu, Telegram, Oko), Kerempuhovo vedro kazalište (od 1951. Komedija), Satiričko kazalište Jazavac (danas Kerempuh), te scenu Vidra. Autor je šezdesetak kazališnih komedija te je režirao 17 cjelovečernjih igranih filmova. Za Televiziju Zagreb napisao je i režirao prvu hrvatsku humorističnu TV seriju Sedma sila (1966), a za televiziju su adaptirane i neke njegove drame.

O komedijama je rekao: “Još od Aristofana do danas, u komediji imate najviše 10 karaktera koji se pojavljuju, i to se nije promijenilo do danas. To su likovi od bahatog do odveć skromnog, koji vladaju svijetom, a mi sami često nismo svjesni svog karaktera dok se ne prepoznamo u nekom od tih karaktera.”

Komentiraj