Na današnji dan 1821. rođen je Josip Runjanin, skladatelj Lijepe naše

Skladatelj i časnik u austrougarskoj vojsci Josip (Josif) Runjanin je rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habsburškoj monarhiji, a porijeklom je iz sela Runjani kod Loznice u Srbiji. Obitelj  se odatle prvo preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju, a na kraju u Srijem.

Po obiteljskoj  tradiciji odlazi u vojnu službu. Carski kadet Josif Runjanin raspoređen je u Glinu. Kao istinski zaljubljenik u glazbu , stiče i osnove muzičkog obrazovanja kod tamošnjeg vojnog kapelnika. Uči i ubrzo svira na klaviru.

Kao mlad čovjek, nadahnut slobodarskim idejama prilazi Ilircima. Na njihovim skupovima gdje su održavane književne večeri i čitana rodoljubna poezija prvi put se susreće sa pjesmom “Horvatska domovina” Antuna Mihaljevića koju je Ljudevit Gaj u svojoj “Danici” objavio još 1835. godine. Mladi Josif je oduševljen tom Mihaljevićevom pjesmom i 1846. godine na njen tekst piše melodiju. Djelo je stvoreno na temelju Donizettijeve “O sole piu ratto” iz trećeg čina opere “Lucia di Lammermoor”, ali joj je dao sasvim novu, izvornu ritmičku okosnicu. Vojni kapelnik Josip Wendl, Runjaninovo djelo je prilagodio za vojni orkestar. Vatroslav Lichteneger “Lijepu našu domovinu” 1861. harmonizira za muški pjevački zbor i otada se počinje izvoditi kao narodna himna, a na natječaju 1891. kad se održavala izložba Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva u Zagrebu, Runjaninova ‘Lijepa naša domovina’ po sudu žirija odnijela je prevagu nad dvjema Zajčevim kompozicijama i proglašena je hrvatskom himnom. Od onda to je ostala do dan-danas.

Komentiraj