Hrvatskim autocestama proteklog produljenog vikenda prometovalo je ukupno više od 1,5 milijuna vozila, što je gotovo 80 tisuća više nego u lanjskom usporedivom vikendu, a na svima je, osim na relaciji Zagreb-Macelj, bilo više i vozila i naplaćene cestarine, pokazuju podaci koncesionara autocesta.

Najviše vozila tijekom produljenog vikenda, s uključenim 15. kolovozom, bilo je na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC-ONC-a). Prema njihovim podacima, od 12. do 15. kolovoza, bilo je ukupno blizu 1,2 milijuna vozila, što je 73 tisuće ili 6,5 posto više nego u usporedivom vikendu prošlog ljeta (14. do 17. kolovoza).

Porasti broja vozila na svim autocestama HAC-a

Među svim autocestama u nadležnosti  HAC-a najveći promet proteklog je vikenda bio na autocesti Zagreb-Split-Ploče sa 293 tisuće vozila, što je oko 12,5 tisuća ili 4,4 posto više vozila nego u usporedivom lanjskom vikendu.

Samo oko deset tisuća vozila manje ili 283 tisuće bilo je na autocesti Rijeka-Zagreb, što je porast za 1,6 posto u odnosu na lani, dok je iznad 200 tisuća vozila, točnije blizu 203 tisuće prometovalo još na autocesti Zagreb-Lipovac, čime je u plusu za 19,3 tisuće ili 10,5 posto više nego lani, pokazuju podaci HAC ONC-a.

Najveći porast broja vozila, pak, u proteklome vikendu, za 61,4 posto zabilježili su na autocesti Zagreb-Sisak, sa 11,3 tisuće vozila, a važniji porasti od 16 i 15 posto u odnosu na usporedivi vikend prošlog ljeta bili su i na Mostu Krk i Tunelu Sveti Ilija sa nešto više od sedam tisuća odnosno šest tisuća vozila.

Ukupno više prihoda od cestarine, manje samo na autocesti Rijeka-Zagreb

Porast broja vozila na svim autocestama HAC-a pratio je i porast prihoda od naplaćene cestarine, za ukupno 3,7 posto, na 56,8 milijuna kuna (bez PDV-a) ili oko 2 milijuna kuna više nego je ukupno iznosilo u usporedivom lanjskom vikendu.

Podaci HAC ONC-a pokazuju pritom da je naplaćene cestarine bilo manje samo na autocesti Rijeka-Zagreb, za 516,5 tisuća kuna ili 2,1 posto manje nego lani. Proteklog vikenda na toj autocesti prihod od cestarine tako je iznosio 19,3 milijuna kuna, što je ujedno i najveći prihod među svim autocestama u nadležnosti HAC-a.

Slijedi gotovo 18 milijuna kuna od cestarine ili 5,6 posto više na autocesti Zagreb-Split-Ploče te gotovo 13 milijuna kuna tog prihoda ili 9,7 posto više na autocesti Zagreb-Lipovac.

Najveći pak porast prihoda od cestarine proteklog vikenda za HAC ONC bio je na autocesti Zagreb-Sisak, od 65 posto, na 79,6 tisuća, što odgovara i porastu broja vozila na toj autocesti.

Bina-Istra s više vozila, AZM s manje

Više vozila proteklog je vikenda, prema podacima tvrtke Bina-Istra, prometovalo i po Istarskom ipsilonu, 2,2 posto ili oko 4.500 tisuća vozila više, tj. ukupno 208,4 tisuće.

Za ukupni porast ‘najzaslužnija’ su prva dva dana vikenda, petak i subota, kada je na istarskoj autocesti bilo 7,4 odnosno 9,2 posto više vozila nego u usporedivim danima lanjskog vikenda, dok su nedjelja i ponedjeljak bili s 3,5 odnosno 5,1 posto vozila manje nego lani.

Jedina autocesta na kojoj je proteklog vikenda bilo ukupno manje vozila nego lani je Zagreb-Macelj, gdje je po podacima koncesionara tvrtke AZM, vozila bilo 113,6 tisuća, što je oko 4.200 ili 3,6 posto manje, no iz te tvrtke su dostavili podatke samo za tri dana vikenda, od 12. do 14. kolovoza, bez ponedjeljka 15. kolovoza (blagdan Velika Gospa).

HAC od početka ove godine naplatio 1,5 milijardi kuna od cestarine

Iz HAC ONC-a su u utorak dostavili i podatke o prometu vozila i prihodu od cestarine od početka ove godine do sredine kolovoza (1. siječnja do 15. kolovoza), po kojima je na svim autocestama u njihovoj nadležnosti prometovalo ukupno 33,7 milijuna vozila ili 7 posto više nego u usporedivom razdoblju prošle godine (2. siječnja do 17. kolovoza).

Prihod od cestarine (bez PDV-a) za to je razdoblje ove godine iznosio gotovo 1,5 milijarde kuna, što je 7 posto više nego lani, odnosno oko 97,6 milijuna više.

Komentiraj