MVEP ‘Vlada želi rješavati otvorena pitanja sa Srbijom’

HINA/ TANJUG/ RADE PRELIC

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u srijedu se priopćenjem oglasilo o jučerašnjem pozivu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarvić srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću.

Priopćenje MVEP-a prenosimo Vam u cijelosti:

Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije su složeni, međutim upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rješavaju Vlada RH u stalnom je dijalogu sa srbijanskom stranom. Jučer i danas u Beogradu i Bačkom Monoštoru u tijeku je sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Ovo je prvi sastanak Odbora nakon više od tri godine, a hrvatsko izaslanstvo predvodi državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Isto tako, početkom veljače u Zagrebu će se održati novi sastanak koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Prvi je sastanak održan krajem prošle godine, a za početak ožujka se priprema i sastanak Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje između RH i RS.

Nažalost, ustrajnosti hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srbijanske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u UN-u. Vlada RH je reagirala vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS. U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj