Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu slavi 100. rođendan

Najstarija visokoškolska glazbena institucija u Hrvatskoj, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, slavi jubilarni, 100. rođendan.

Proslava obljetnice započet će 16. listopada koncertom Alumni 100 Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, sa solisticama Jadrankom Gašparović (violončelo) i Martinom Filjak (glasovir).

Muzička je akademija nastala na temeljima zagrebačkog Musikvereina i njegove glazbene škole iz 1829., a kroz njezine su učionice prošle generacije sjajnih umjetnika čiji se zvuk čuo širom svijeta – od Radovana Vlatkovića, Ivana Repušića, Martine Filjak, Ljiljane Molnar Talajić, pa sve do Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Ive Josipovića…

Pod okriljem Hrvatskoga glazbenog zavoda počela je djelovati visoka škola 1921. godine, a sastavnicom Sveučilišta u Zagrebu postala je 1979. godine.

“Temeljne su vrijednosti vizije Muzičke akademije umjetnička, znanstvena, stručna i pedagoška kvaliteta nastavničkoga kadra, inovativnost i kontinuirani razvoj studijskih programa te širenje stručnih kompetencija naših diplomanata. Osiguranjem kontinuiteta razvoja glazbene umjetnosti Muzička akademija stvara umjetničku i intelektualnu elitu mladih glazbenika i stručnjaka koja će svojim javnim djelovanjem utjecati na razvoj cjelokupne umjetnosti i kulture”, ističe se u priopćenju.

Obilježavanje 100. godišnjice osnutka završit će međunarodnim natjecanjem Rhythmophonia od 11. do 16. srpnja 2022. uz sudjelovanje Zagrebačke filharmonije u finalu.

U ovoj sezoni Muzička akademija priprema i druge projekte – poput ‘Pedagogije kreacije‘ 29. listopada 2021. u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu, koji također slavi 100 godina postojanja te opernu premijeru ‘Animal Farm‘ skladatelja Igora Kuljerića u režiji Krešimira Dolenčića pod ravnanjem Mladena Tarbuka, koja je na rasporedu u ciklusu Lisinski subotom 27. i 28. studenoga 2021. kao zajednički projekt svih umjetničkih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Muzikolozi Muzičke akademije pripremaju i opsežnu monografiju povodom njezina stotog rođendana, koja će biti predstavljena u siječnju 2022. godine.

 

Komentiraj