FaH

MUP Srbije: Granica s Makedonijom nije zatvorena, u tijeku selektiranje izbjeglica

Srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova opovrgnulo je u petak tvrdnje pojedinih beogradskih medija da je zatvorena granica između Srbije i Makedonije, a zastoj na granici objašnjen je primjenom dogovora policijskih ravnatelja zemalja balkanske rute o selektiranju izbjeglica.

Glasnogovornica MUP-a Biljana Popović Ivković izjavila je danas Radio-televiziji Srbije (RTS) da granica s Makedonijom nije zatvorena, već da je, sukladno jučerašnjem sporazumom u Zagrebu čelnika policija zemalja na balkanskoj izbjegličkoj ruti, prolaz dopušten samo izbjeglicama iz ratom zahvaćenih zemalja.

“Od danas se, zapravo, provodi profiliranje migranata, što podrazumijeva jaču kontrolu granice u cilju sprječavanja ilegalne migracije”, rekla je Popović Ivković.

Prema sporazumu iz Zagreba, predviđeno je identificiranje i uzimanje biometrijskih podataka migrantima kako bi se utvrdilo dolaze li iz zemalja u kojima im je život ugrožen, poput Sirije, Iraka i Afganistana.

U Preševu su, kako javlja RTS, rekli da jutros od osam sati nijedan migrant nije došao u lokalni prihvatni centar, dok je predstavnica UNHCR-a u Srbiji Mirjana Milenkovski izjavila da je “oko 12.30 po podacima s terena u Preševu bilo oko 300 ljudi koji čekaju na prijevoz do Šida”, te da je u 12.30 granica između Srbije i Makedonije bila zatvorena.

Večernje novosti javile su ranije da je Srbija zatvorila granicu za migrante s Makedonijom, jer Hrvatska ne pušta izbjeglice preko svojeg teritorija dalje prema Sloveniji i Austriji.

Komentiraj