HINA/ Ivo LUČIĆ

MUP RH demantira Slovence: Od početka nudimo pomoć i suradnju…

Iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak su demantirali medijske napise i optužbe slovenskih vlasti da hrvatska policija migrante koji iz Hrvatske prelaze u Sloveniju puštaju „kroz hladnu rijeku Sutlu“, ističući  da je Hrvatska  zbog vala migranata prema slovenskoj granici od početka Sloveniji ponudila suradnju,  odnosno vlak koji bi migrante prevozio izravno do Šentilja.

“Republika Hrvatska je Republici Sloveniji zbog nadolazećeg vala migranata prema njihovoj granici od samog početka ponudila suradnju i pomoć u vidu vlaka koji bi migrante prevozio direktno do Šentilja. Navedeni prijedlog slovenska strana nije uvažila, a činjenica da Slovenija migrante prihvaća u premalom broju preko redovitih graničnih prijelaza rezultirala je upravo opisanim: da migranti sami traže bilo kakav prijelaz u Republiku Sloveniju”,  priopćeno je u četvrtak popodne na internetskim stranicama MUP-a RH, vezano za medijske napise i optužbe slovenske strane da hrvatska policija migrante koji iz Hrvatske prelaze u Sloveniju puštaju „kroz hladnu rijeku Sutlu“ i „nehumano postupanje“.

“Takav način prelaska nepovoljan je i nesiguran za migrante te ga hrvatska policija ni u kom slučaju nije i neće poticati. Upravo iz tog razloga Republika Hrvatska odlučila za organizirani prijevoz vlakovima i autobusima na svom području. Dolazak novog vlaka najavljen je slovenskoj strani, a novinari su pozvani pratiti iskrcaj i prihvat migranata”, ističe se u priopćenju MUP-a RH.

  • Dodaje se kako su također neistinite tvrdnje da je tijekom jučerašnjeg dana u Sloveniju iz Hrvatske ušlo više od 12 tisuća migranata.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova ponovno je apeliralo na slovensku stranu da “migrante, na njihovom putu, propuštaju u dovoljnom broju kako ih se ne bi dovelo u opasnost”.

Prema podatcima MUP-a RH od četvrtka u ponoći do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 3.513 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 2.684 osoba.  I dalje se očekuje priljev migranata u Hrvatsku s područja Srbije.

Od početka migracijske krize, prije nešto više od mjesec dana, od 16. rujna,  na područje Republike Hrvatske ušlo je 219.774  migranta.

Komentiraj