Mrak Taritaš o socijalnoj skrbi: “U dvije godine mandata HDZ-a i ministra Aladrovića dogodile su se već tri strašne tragedije”

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u srijedu je kazala da Sabor treba obvezati Vladu na reformu sustava socijalne skrbi te najavila da će zbog toga u saborsku proceduru uputiti zaključak kojim se traže hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o udomiteljstvu i Obiteljskog zakona.

“Svi smo svjesni da su potrebne hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, Obiteljskog zakona i Zakona o udomiteljstvu. Zbog toga ću u saborsku proceduru uputiti zaključak koji obvezuje Vladu da u suradnji sa stručnjacima pripremi plan cjelokupne reforme sustava socijalne skrbi”, kazala je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare povodom tragične smrti djevojčice iz Nove Gradiške.

Koliko puta su se sastali s udrugom Adopta

Problem nečinjenja je užasno velik grijeh i na primjeru smrti djevojčice vidimo kako to izgleda. Vlada već dugo obećava reformu socijalne skrbi, mijenjaju se ministri, a od reforme nema apsolutno ništa, upozorila je Mrak Taritaš.

“U ožujku 2019. godine imali smo slučaj na Pagu, u srpnju iste godine ubijena je socijalna radnica i Vlada je tada obećala do kraja godine uputiti novi zakon u proceduru, no, do danas se ništa nije dogodilo.

Premijer i resorni ministar smrt djevojčice u Novoj Gradišci koriste u PR svrhe, pa primaju različite udruge, što je dobro, ali, bilo bi dobro znati koliko puta su se premijer i ministar sastali s udrugom Adopta koja se godinama bavi posvojenjem djece”, naglasila je Mrak Taritaš.

Posebice ju je, kaže, uznemirila izjava ministra Josipa Aladarovića koji je izjavio je da odgovornost leži na svima.

“To nije istina. Odgovornost, prije svega, leži na ministru, premijeru i HDZ-ovoj Vladi koja već šest godina vodi državu, a time i sustav socijalne skrbi, no, za njihovog mandata u dvije godine dogodile su se već tri strašne tragedije. Ne može se samo obećavati nego se treba hitno i ozbiljno prihvatiti posla i mijenjati zakone, a treba slušati socijalne radnike koji se svakodnevno susreću sa životnim tragedijama jer oni dobro znaju što u sustavu treba mijenjati”, rekla je Mrak Taritaš.

Dodala je da su svjesni da promjena zakona neće biti dovoljna nego treba voditi računa o edukacijama, o broju zaposlenih, o ljudima koji svakodnevno svoj posao nose doma.

“Socijalni radnici trebaju pristojne zakone”

Socijalni radnici nisu zaslužili nikakav linč nego pristojne zakone i reformu sustava kako bi bio djelotvoran. Ako jedan socijalni radnik vodi računa o 200 obitelji i ako ima 200 radnih dana, onda je jasno koliko o njima može voditi računa, iznijela je.

“Svako nečinjenje, svaka inercija, svaka cijena za to je previsoka, a mi reagiramo samo kad vidimo ovakve ekstremne slučajeve, no, problemi se događaju svaki dan. Pokazalo se da interes djeteta treba biti prvi interes i stoga poručujem premijeru i ministrima da se prime posla, donesu suvisle zakone jer se grijeh nečinjenja obija o glavu svima”, poručila je Mrak Taritaš.

Podsjetila je i da je predložila izmjenu OIB-a za posvojenu djecu jer djeca koja su posvojena prije 2015. godine imaju stari OIB i svaki put tu djecu, kada dođu kod liječnika, prozivaju imenom koje su imali prije posvojenja. Dodala je da ne razumije zašto Vlada to ne želi promijeniti.

Komentiraj