Mrak-Taritaš i Hrebak o nadolazećim izborima: Koalicije nisu jednostavne, a ovo bi bio najbolji datum za građane…

Autor:

Photo: HRT

Sabor će raspravljati do 14. ožujka i taj dan će biti raspušten, objavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. O nadolazećim izborima, listama i koalicijama u Dnevniku HTV-a govorili su saborski zastupnici Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a i Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

O datumu izbora

Mrak-Taritaš i Hrebak složili su se kako bi najbolji datum za izbore bio 28. travnja ili 12. svibnja.

“Meni se čini da je nedjelja, 12. svibnja, apsolutno primjerena nedjelja, ali svaka nedjelja koju nekako priželjkujemo ima svojih prednosti i mana. Ako to bude odmah na početku, onda bi to bili jedni vrlo kratki izbori, a što idemo dalje, onda je to sve bliže europskim izborima, tako da sve ima svojih prednosti i mana, ali nekako mi se čini da ta nedjelja 12. svibnja je apsolutno realna”, rekla je Mrak-Taritaš.

Dario Hrebak se složio s njom.

“Za oporbu, za građane, za nas vladajuće, najbolji datum bi bio 28.4. ili 12.5. Doduše, ja sam očekivao da će oporba, s obzirom na sve prosvjede, reći odmah prvi vikend. No, šalu na stranu, 28.4. ili 12.5. su najbolji datumi izbora za sve nas”, potvrdio je Hrebak.

Mrak-Taritaš je naglasila kako koalicije nisu jednostavne, jer uključuju sastavljanje lista i komplicirane dogovore.

“Kolega Hrebak je sad u jednoj koaliciji koja otprilike isto tako broji kad spojite sve stranke i sve nezavisne. Nema tu puno manje koalicijskih partnera nego što bi bilo u ovoj koaliciji. Dakle, ne treba tu dvojiti, bit će tu sigurno još sjedenje za stolom, prijepora i svega ostalog. Međutim, nakon onih prosvjeda koji su bili 17. veljače, mi smo jasno pokazali svoj stav da želimo da izbori budu što prije”, rekla je Mrak-Taritaš.

Dodala je kako očekuje da će izbori biti i vrlo zanimljivi. O broju mandata ne želi kalkulirati, očekuje da ćemo nakon izbora imati sasvim dovoljno mandata da ponude mandatara za Vladu, a ona će, kaže, najvjerojatnije ići u svoju tradicionalnu drugu izbornu jedinicu.

Liberali žele reforme

Hrebak je istaknuo da oni, kao liberali, vjeruju da je za budućnost zemlje najbolje da vladajuću većinu čine liberali, manjine i demokršćani.

Ono što je HSLS-u bitno je da realiziraju konkretne politike, rekao je.

“Kao što smo u ove četiri godine realizirali, primjerice reforma HGK, uvođenje transparentnosti da se zna kako političari troše javni novac, ukidanje prireza, ukidanje parafiskalnih nameta. Sad tražimo pet konkretnih politika kojima ćemo inzistirati kod partnera da ih realiziramo sljedeće godine. HSLS će tražiti da, umjesto dosadašnjih 300 tisuća kuna koliko je prag za neulazak u sustav PDV-a za obrtnike i poduzetnike koji su kičma gospodarstva ovog društva, da se taj prag digne na 50 tisuća eura. Na tome ćemo inzistirati. Da bismo to mogli, moramo osigurati da HSLS ima klub zastupnika u Hrvatskom saboru”, rekao je Hrebak.

Mrak-Taritaš je naglasila da će se zalagati za dvije teme. Jedna tema je priuštivo stanovanje za sve, a druga tema je strana radna snaga, integracija stranih radnika.

“Ne bih voljela biti u koaliciji kao što je bio gospodin Hrebak koji je morao stisnuti gumb kada je bio protiv toga da roditelji i njegovatelji nakon smrti djeteta imaju pravo na naknadu još šest mjeseci. Kad ste u takvoj koaliciji onda morate stisnuti i neki gumb i vjerojatno zažmiriti, imati dobar želudac za to”, rekla je Mrak-Taritaš.

‘Koalicije nisu jednostavne’

Ja bih htio vidjeti kako bi Anka ponašala u koaliciji s Katarinom Peović iz Radničke fronte“, odgovorio je Hrebak. “. Nažalost, koalicije su uvijek takve da morate sklapati određene kompromise, to teško možete izbjeći ako ste ozbiljni. Što se tiče Domovinskog pokreta, ja osobno ne vjerujem da će trebati ruke Domovinskog pokreta. Prije četiri godine naše koalicije su predviđale 54 mandata i sigurno da će potpredsjednik vlade biti Miroslav Škoro. Sjećamo se što se dogodilo. Mi smo osvojili 66 mandata i sa zastupnicima manjine smo složili vladajuću većinu bez Domovinskog pokreta”, rekao je Hrebak i dodao kako je njima kao liberalima važno da u vladajućoj većini nema ni krajnje lijevih, niti krajnje desnih.

Mrak Taritaš je rekla kako koalicije nisu jednostavne, ali su moguće. Pritom, naglasila je, morate u nazivniku imati određene zajedničke stvari.

“Ujerena sam da će koalicija u kojoj sam ja imati apsolutno više glasova i da će sljedeći premijer biti gospodin Peđa Grbin, ali mislim da uvijek treba biti doza razuma”, zaključila je.

Hrebak se nije složio. Rekao je da oni ne mogu biti sa strankom koja njeguje bivše doktrine još iz doba komunizma.

“Nažalost, mi ne bismo mogli funkcionirati s Katarinom Peović”, rekao je Hrebak za HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.