Anka Mrak Taritaš za Radio Nacional: Plenković živi u začaranom dvorcu i pripušta samo one koji donose dobre vijesti

Autor:

10.03.2022., Zagreb - Anka Mrak taritas, saborska zastupnica i predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS). 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Premijer Plenković pompezno je navodio podatke vezane uz nominalni rast BDP-a nakon objave Državnog zavoda za statistiku. Rast se prije svega zasniva na rastu plaća i primanja zaposlenika što kao posljedicu ima porast osobne potrošnje. O istovremenom realnom padu robnog izvoza nije smatrao govoriti. Također, potrebna smjena ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek zapravo je Plenkoviću ne-tema, osim u slučaju da je koristi kao propagandno sredstvo udara na slobodu medija.

Mjesecima Nacional otkriva detalje spornih ugovora s Geodetskim fakultetom vezane uz propuste i pronevjere oko obnove zgrada i područja stradalih u potresu. Prije toga Telegram je otkrio potpuno nevjerojatno korištenje sredstava namijenjenih obnovi od potresa za kupnju jahte i osobnog automobila na tom fakultetu, a sve pod kišobranom ministrice kulture. Teško je prihvatiti njezinu obranu da o svemu nije ništa znala, jer to otvara drugo pitanje kako je organizacijski moguće da nije bila upozorena ili znala za takve propuste. Posebno je zabrinjavajuće što je zbog njezine zaštite premijer Plenković spreman usprotiviti se europskim istražiteljima koji se bave slučajem pronevjere sredstava dodijeljenih iz europskih fondova.

Razvoj događaja dovodi u pitanje i prave motive predlaganja i izbora suca Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, posebno zbog izjave o potrebi djelovanja EPPO-a u Hrvatskoj.  Iza svega krije se potpuna neefikasnost Vlade u obnovi posljedica od potresa. Potpredsjednik Vlade Branko Bačić nakon četiri godine od zagrebačkog potresa, recimo, zaključuje kako je potrebno obnavljati blokove zgrada, a ne objekte pojedinačno. Dolazi vrijeme kada će ne-teme poput Obuljen Koržinek i Geodetskog fakulteta postati stožernim temama predizbornih sučeljavanja, jer prokazuju najveći problem Hrvatske – korupciju.

O svemu tome, kao i planovima oporbenih stranaka govori od 13 sati Gošća dana Radio Nacionala bivša ministrica graditeljstva i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Evo što je rekla za Radio Nacional:

Problem je prvo ta obnova koja je nestvarno spora, iza toga on koji do zadnje kapi krvi brani ministricu i nešto što pokazuje sve razmjere štete koju HDZ godinama čini.

Ministričina je zapovijedna odgvornost, ona je prva osoba koja je za to zadužena, a rasprava o tome čija su sredstva je nepotrebna jer sve su to naša sredstva, jer mi isto punimo proračun EU.

Meni se čini da što se tiče premijera Plenkovića čini se da je izgubio sve konce. Njegova se bahatost digla do neslućenih visina. On kao da živi u začaranom dvorcu na Trgu svetog Marka i pripušta samo one koji donose dobre vijesti.

Ne treba nas sve podsjećati na slučaj ministrice Žalac koji je bio u ladici a onda je EPPO to izvukao i pokazao sve razmjere pričinjene štete.

Odgovor čelnice EPPO-a bio je vrlo ozbiljan i sugerira da je moguće uskratiti neke novce koje bi trebali doći iz EU.

Jedan par rukava je vidjeti što se dešava u Ministarstvu, ali druga tema je u sjeni. Na tim tri D snimanjima radili su studenti Geodetskog fakulteta i koja je njima poruka poslana. Važno je dobro ugovoriti posao, možeš posao ofrlje napraviti, novac koji daje EU je tu i nitko ne pita kako ga trošite i njime možete učiniti dobiti neku osobnu korist.

Plenković je običan čovjek koji se skriva iza ograda na Markovom trgu i nema hrabrosti za izbore.

Cijelo gostovanje poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.