HRT

“Možemo postati mjesto s kojeg azijske tvrtke ulaze u EU”

Premijer Andrej Plenković u petodnevnom je radnom posjetu Narodnoj Republici Kini. Razgovarao je s kineskim premijerom te čelnicima velikih državnih kompanija koje su pokazale zanimanje za ulaganja u željeznice i brodograđevnu industriju.

Boravak hrvatskog izaslanstva trebao bi dodatno ojačati naše političke, a posebno gospodarske veze s najmnogoljudnijom zemljom svijeta. Tomu su širom otvorena vrata nakon odluke da Pelješki most grade upravo Kinezi. Razgovori će se voditi i o suradnji u formatu Kina+16.

Prije dva mjeseca u Dubrovniku je održan veliki skup na kojemu su zemlje članice potpisale zajedničku izjavu o suradnji u turizmu. Koliko je kinesko tržište bitno za Hrvatsku – pokazuje i podatak o 45 posto više kineskih turista ove godine i to što je Hrvatska dobila priznanje kao najbolje novo odredište za kineske turiste.

Puno je potencijala kinesko-hrvatske suradnje. O tome smo u Temi dana razgovarali s Robertom Pendom, pomoćnikom ministra turizma te Markom Jurčićem, savjetnikom predsjednika HGK za gospodarstvo.

Jurčić je rekao kako Kina po cijelom svijetu pokazuje interes za ulaganja u infrastrukturu te kako je to nešto što moramo iskoristiti. No, na te investicije gleda kao prvi korak do onoga što bi nam bio cilj – kvalitetna radna mjesta. “Kinesko gospodarstvo i njihove tvrtke postaju lideri su na svjetskom tržištu informatike, hardvera, mobilne telefonije i konačno će postati emitivno tržište direktnih stranih ulaganja pogotovo u vidu izvozno-proizvodnih radnih mjesta a tu smo u odličnoj poziciji  da se učvrstimo u vidu infrastrukture ali i da konačno iskoristimo taj naš fantastični geostrateški položaj u dubokoj Europi te postanemo mjesto s kojeg će azijske tvrtke ulaziti u Europu”, rekao je Jurčić.

Komentiraj